Proiectul catehetic „Formare și responsabilizare spre propovăduire”, în cadrul Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei

Episcopia Ortodoxă Română a Italiei

Proiectul catehetic „Formare și responsabilizare spre propovăduire”, în cadrul Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei

Departamentul de Cateheză al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei (EORI), cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Siluan al EORI, organizează în perioada 1-5 mai, prima ediţie a Proiectului „Formare și responsabilizare spre propovăduire”. La eveniment sunt așteptați peste 170 de participanți, reprezentanți ai parohiilor.

Astfel, pentru zona de nord, activitățile se vor desfășura la Lodi pe 1 și 2 mai, iar în următoarele două zile, sunt așteptați la Tivoli cei din centrul Peninsulei Italice. Proiectul se va încheia pe 5 mai, cu participarea celor din sudul Italiei la San Martino in Pensilis. Invitatul de onoare al activităților este conf. univ. dr. Vasile Timiș, inspector general pentru disciplina Religie în cadrul Ministerului Educației și Cercetării - București.

Temele pe care le vor dezbate participanții sunt următoarele:

1. Educaţia religioasă în copilărie. Impactul experienţei religioase asupra modelării personalităţii.
2. Omilia, cateheza și ora de religie - acte misionare și mijloace de securizare culturală și identitară.
3. Psihologie pastorală şi elemente de psihoterapie ortodoxă.
4. Predica și predicatorul între tradiție și modernitate, identitate și multiculturalism, izolare confesională și relaționare interreligioasă.
5. Predica și cateheza ca forme de propovăduire și mijloace de păstrare a coeziunii parohiale.
6. Catehizarea, consilierea şi îndrumarea tinerilor în şcoală şi biserică.
7. Cum percep tinerii anumite realităţi religioase şi sociale.
8. Tehnici și strategii contemporane utilizabile în cadrul activităților catehetico-didactice.
 

„Scopul acestui proiect este acela de a-i face pe invitații noștri să conștientizeze rolul orei de religie și al catehezei parohiale în modelarea copilului și a tânărului într-un om credincios. Apoi, putem spune că acordăm o educație creștină actuală doar dacă ne raportăm corect la nevoile sufletești, specifice fiecărei vârste. Totodată, consider a fi un pas important întâlnirea noastră cu reprezentanții clerici pentru cateheză din fiecare protopopiat și discutarea unei strategii catehetice viitoare în ceea ce privește implementarea și îmbunătățirea proiectelor catehetice existente și viitoare”, a spus părintele Gelu Porumb, Consilierul Coordonator al Departamentului de Cateheză, al EORI.

Citește despre: