Proiectul „Valori Culturale Românești”, la Seminarul Teologic de la Mănăstirea Neamț

Arhiepiscopia Iaşilor

Proiectul „Valori Culturale Românești”, la Seminarul Teologic de la Mănăstirea Neamț

Profesorii și elevii Seminarului Teologic Ortodox „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamț, dimpreună cu cei de la Colegiului Național „Mihai Eminescu” din Iași, se vor reuni în perioada 28-30 aprilie, în ținutul Neamțului, pentru a participa la cea de-a 24-a ediție a proiectului „Valori Culturale Românești”.

Evenimentul are loc în contextul Anului omagial al pastorației persoanelor vârstnice și Anul comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești (psalți), dar va pune în lumină și „Ținutul zimbrului”, locul unde natura, spiritualitatea și tradițiile se îmbină armonios. Zona nu este cunoscută numai ca un ținut al Zimbrului, ci și datorită mănăstirilor și locașurilor de rugăciune din acest loc.

Proiectul „Valori Culturale Românești” este unul longeviv, iar activitățile științifice, artistice, pastorale, culturale și sportive propuse, au menirea de a evidenția valorile autentice românești. Manifestarea are un caracter interdisciplinar pentru că se îmbină spiritualitatea și cultura, tradiția, legenda și istoria, în acest ținut mirific.

Ținutul pitoresc al Neamțului, străjuit de muntele Ceahlău, oferă prilejul celor 200 de elevi și profesori înscriși să descopere modele de urmat, să participe la unele activități specifice unei școli teologice de elită, la conferințe și dezbateri, dar și la Sfânta Liturghie de la Biserica „Sfântul Ioan Iacob Hozevitul” aflată în curtea seminarului. Ca și la celelalte ediții, elevii celor două instituții partenere se vor întrece în tradiționalul meci de fotbal.

Vineri, 28 aprilie, elevii și profesorii implicați în proiect sunt invitați să participe la câteva lecții deschise specifice unui liceu vocațional, susținute de profesorii de la seminar. Va urma festivitatea de deschidere, în cadrul căreia se va desfășura și un program artistic, susținut de elevii seminariști. După masă, participanții vor vizita două dintre cele mai frumoase mănăstiri de maici, Agapia și Văratec, iar seara va avea loc „Cupa prieteniei”, tradiționalul meci de fotbal în care se vor întrece elevii talentați din cele două instituții partenere.

Sâmbătă, 29 aprilie, participanții vor fi oaspeții Parcului Natural Vînători-Neamț și ai „Rezervației de zimbri Dragoș Vodă”. Invitata de onoare a acestei ediții va fi stavrofora dr. Gabriela Platon - stareța mănăstirii Voroneț. Distinsa invitată le va vorbi elevilor participanți despre Tineri și timpurile de azi și va dialoga cu aceștia despre problemele și aspirațiile generației din care fac parte. După conferință, cei prezenți vor merge în vizită la mănăstirile din proximitatea seminarului, iar seara vom fi invitați la un film de interes pentru toți cei implicați.

Duminică, 30 aprilie, ne vom ruga împreună la Sfânta Liturghie în Biserica „Sfântul Ioan Iacob Hozevitul” din incinta școlii, iar la finalul evenimentului va avea loc festivitatea de premiere.

Se cuvine să menționăm și partenerii care au fost alături de noi la acest proiect de înaltă ținută: Arhiepiscopia Iașilor, Inspectoratul Școlar Județean Neamț, Inspectoratul Școlae Județean Iași, Mănăstirea Neamț, Biserica „Sfântul Ioan Iacob Hozevitul”, Schitul Vovidenia Neamț, Parcul Natural Vînători-Neamț, Rezervația de zimbri „Dragoș Vodă”.

Proiectul „Valori Culturale Românești” este recunoscut și apreciat la nivelul învățământului atât cel ieșean, cât și cel nemțean. Organizarea lui a fost posibilă datorită implicării și sprijinului acordat de partenerii celor două instituții reprezentați de prof. dr. Gabriela Săndulescu, director al Colegiului Național „Mihai Eminescu” , respectiv de prof. Lucian Țurcaș, director adjunct, și de pr. prof. Viorel-Romus Laiu, directorul Seminarului Teologic Ortodox „Veniamin Costachi”.

Evenimentul are un potențial ridicat de notorietate datorită celor doi coordonatori ai acestor ediții, prof. Sorin Sitea de la Colegiul Național „Mihai Eminescu” de la Iași și pr. prof. Viorel-Romus Laiu, ce contribuie la promovarea valorilor culturale românești.