PS Antonie a slujit la hramul bisericii „Binecredinciosul Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt” din Iaşi
În duminica a IV-a după Rusalii, 2 iulie, Parohia „Binecredinciosul Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt” din Iaşi şi-a cinstit ocrotitorul. Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Antonie, Episcop de Bălți, împreună cu un sobor de preoți și diaconi.
Credincioșii ieșeni din zona Podu Roș au participat în această dimineață la slujbele prilejuite de hramul principal al bisericii. Slujba Sfintei Liturghii a fost săvârșită, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, de către Preasfințitul Părinte Antonie, Episcop de Bălți, împreună cu soborul preoților și al diaconilor.
Răspunsurile liturgice au fost oferite de două coruri: corul psaltic „Tessalonikeis Imnodoi” din Tesalonic, Grecia, coordonat de protopsaltul prof. univ. dr. Ioannis Liakos și grupul psaltic „Sfântul Ierarh Iosif cel Milostiv” al Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași, care îl are ca dirijor pe domnul Matei Teodor Doroșincă.
În cuvântul de învățătură, ierarhul a vorbit despre Sfântul Voievod Ștefan cel Mare ca model de viață creștină:
De la Sfântul Ștefan avem de reținut câteva din virtuțile sale. În primul rând, a fost om rugător, a fost om postitor, a fost un om ce avea conștiința pacătoșeniei, de aceea, mergea des la duhovnicul său, Daniil Sihastru. Găsim mărturia că purta cu el tripticul, cele trei icoane: a Mântuitorului, a Maicii Domnului și a Sfântului Ioan Botezătorul și sfânta Cruce. Se ruga înainte de orice luptă, de asemenea, postea împreună cu armata sa și este și mărturie lăsată de la cronicari că după victoria de la Podu Înalt din Vaslui s-au legat să postească cu pâine și apă timp de patru zile. Deci, modelul lui Ștefan cel Mare și Sfânt este ca un chip către care trebuie să ne orientăm, în special cei care au o putere de decizie, pentru că pe lângă faptul că a apărat țara și pământurile, el a apărat și credința strămoșească.
În seara aceasta, va avea loc un Concert psaltic internațional, propus și organizat special în cadrul anului comemorativ al imnografilor, psalților și cântăreților bisericești, în Patriarhia Română.
În cadrul evenimentului, vor concerta corul psaltic „Tessalonikeis Imnodoi” din Tesalonic, Grecia, coordonat de protopsaltul prof. univ. dr. Ioannis Liakos și grupul psaltic „Sfântul Ierarh Iosif cel Milostiv” al Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași, care îl are ca dirijor pe domnul Matei Teodor Doroșincă și coordonator pe părintele lect. univ. dr. Ionuț-Gabriel Năstasă.