PS Nichifor Botoșăneanul a binecuvântat un altar de vară în Hălceni

Arhiepiscopia Iaşilor

PS Nichifor Botoșăneanul a binecuvântat un altar de vară în Hălceni

La începutul lunii octombrie, Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” Hălceni, comuna Șipote, județul Iași. Cu prilejul vizitei sale, ierarhul a binecuvântat un altar de vară ridicat în curtea locașului de cult.

Zeci de credincioși ieșeni s-au rugat de sărbătoarea Acoperământului Maicii Domnului la parohia din satul Hălceni, dimpreună cu PS Episcop-vicar Nichifor Botoșăneanul. Înaintea începerii Sfintei Liturghii, clericii au binecuvântat, prin ungerea cu untdelemn sfințit și prin stropirea cu apă sfințită, altarul de vară construit în vecinătatea bisericii parohiale.

În cuvântul rostit către cei prezenți, Preasfinția Sa vorbit despre sărbătoarea cinstită ieri, adăugând că Preasfânta Fecioară Maria este alături de poporul binecredincios: „Astăzi cinstim un fapt istoric în care doi oameni sfinți au văzut lucrarea Maicii Domnului în Biserică. O întâmplare care a avut loc la Vlaherne, într-o zi de 1 octombrie, precum a preluat istoria Bisericii, într-o zi de duminică. În Biserica de la Vlaherne, plină fiind, erau și doi oameni sfinți. Andrei, cel ce era numit «nebun pentru Hristos», pentru că în ochii lumii lepădase toate cele ale lumii și avea alte înțelegeri, părute neînsemnate pentru unii, dar era om făcător de minuni, care avea harisma prorociei, care era respectat și cinstit chiar de împărat, pentru că se vădise că Andrei era bineplăcut Domnului. Era în biserică, la o priveghere de noapte, împreună cu ucenicul său, Epifanie, și ridicându-și ochii, Andrei a văzut-o pe Maica Domnului ținând în brațe un omofor, asemenea veșmântului arhieresc  , și acoperind poporul și rugându-se Domnului ca pe toți să-i mângâie și să asculte rugăciunile lor, ca să nu plece cineva din biserică nemângâiat și neascultat. Aceste vedenie au vestit-o patriarhului de Constantinopol, iar de atunci praznicul respectiv se păstrează până în zilele noastre. Erau adunați în biserică oameni precum noi, unii mai atenți la cuvânt, alții mai atenți la Evanghelie, alții rugându-se mai cu adâncime pentru pacea lumii, pentru bunăstarea noastră și a Bisericii, pentru cei bolnavi, pentru cei ce călătoresc. Unii privind și așteptând cu cutremul întâlnirea cu Domnul în tainele rugăciunii, alții poate mai nepăsători, poate mai neatenți, deranjați de anumite lucruri, dar și unii și alții au venit la biserică având un gând de credință și de cinstire în Dumnezeu. Însăși venirea în biserică este un semn că omul vrea să se întâlnească cu Dumnezeu și îl cinstește pe El. Și vrea să fie mai aproape de Domnul uneori poate cu mintea mai împrăștiată, alteori cu păcate neamintite și neînțelese, dar vine în biserică pentru a se curăța și pentru a fi cu Dumnezeu. Și vedem că Maica Domnului s-a rugat și s-a arătat cu acoperământul ei pentru toți cei din biserică. Este foarte important să înțelegem că Maica Domnului este cu noi, este apropiată nouă”.

Pentru meritele deosebite cultivate de-a lungul vremii în comunitate, precum și pentru efortul depus la ridicarea altarului de vară, părintele paroh Mihail-Benone Straton a primit din partea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan Crucea „Sfântului Ierarh Dosoftei”. Totodată, cei care au contribuit la construcția locașului, au fost răsplătiți cu distincții de vrednicie.

Citește despre: