PS Nichifor Botoșăneanul, către credincioșii din Vlădiceni: „Prin pilda fiului risipitor, Dumnezeu ne arată cât de apropiat este El de noi”

Arhiepiscopia Iaşilor

PS Nichifor Botoșăneanul, către credincioșii din Vlădiceni: „Prin pilda fiului risipitor, Dumnezeu ne arată cât de apropiat este El de noi”

În Duminica a 34-a după Rusalii (a Întoarcerii Fiului risipitor), 3 martie, Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, s-a rugat împreună cu credincioșii Parohiei „Sfântul Ierarh Nicolae” Vlădiceni, comuna Bârgăuani, județul Neamț. După săvârșirea Sfintei Liturghii, ierarhul a binecuvântat un monument închinat eroilor din cele două războaie mondiale.

În cea de-a doua duminică a Triodului, la Parohia „Sfântul Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul de Mira Lichiei” din Vlădiceni, judeţul Neamţ,  Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, a slujit Sfânta Liturghie şi a sfințit monumentul ridicat în memoria eroilor căzuţi pe câmpurile de luptă din cele două războaie mondiale. Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corul preoteselor „Camena” din Protopopiatul Piatra Neamț, dirijat de Elena Amariei.

În cuvântul de învățătură rostit după citirea Sfintei Evanghelii, Părintele Episcop-vicar a menționat faptul că Dumnezeu, prin această parabolă, ne arată cât de aproape se află El față de om:

Pilda aceasta ne arată cât de aproape este Dumnezeu de fiecare din noi și mai ales de fiecare gând al nostru, și că toate pe care le trăim în viață, orice oportunitate, orice întâlnire are un rost, iar rostul nostru pe pământ nu este doar să-L cunoaștem pe Dumnezeu, ci să fim credincioși Lui, să trăim cu cinste, să trăim în curăție, și atunci vom cunoaște pacea și belșugul de înțelegere și de nădejde, belșugul acestei vieți. Domnul ne arată cât de aproape este El de noi. Sigur, nu s-ar întreba de ce nu vedem, de ce atâtea nedreptăți în jurul nostru, legi nedrepte? De ce atâtea strâmbătăți care îl copleșesc pe om? Pentru că Domnul este aproape de noi dar nu ne zdrobește, nici cu porunca Sa, nici cu îndemnul Său, ci toate aceste consecințe, cu multă înțelepciune, le îndreaptă spre cunoașterea adevărată ce trebuie să ne vină, spre o mai bună alegere pe care să o avem, dar niciodată într-un chip zdrobitor, tocmai pentru ca să ne păstreze libertatea.

La final, mulțimea s-a îndreptat spre monumentul dedicat eroilor, unde au luat parte la slujba de sfințire, precum și la parastasul ostașilor care au luptat în cele două mari conflagrații.

Prin osteneala credincioşilor Parohiei Vlădiceni, sub coordonarea preotului paroh Nicolae Dăscălescu, monumentul realizat în Basarabia de către meşterul pietrar Ioan Lozan din Cosăuţi a fost finalizat în acest an, fiind aşezat pe locul unde credincioşii, membri ai familiei eroilor, păstrau crucile aşezate de aceştia în memoria lor.

Le mulțumesc tuturor pentru frumoasa implicare. Țin să mulțumesc totodată familiei, copiilor, părinților și tuturor celor care, în cei 18 ani de păstorire aici, la Vlădiceni, au fost alături de gândul și de lucrarea pe care am vrut să o săvârșesc. Nădăjduiesc că pe lângă această zidire și lucrare văzută, a fost și o zidire lăuntrică în sufletul fiecăruia dintre cei care au pășit pragul bisericii. Îi îndemn pe credincioși să-și deschidă sufletele și inimile să-l primească pe Hristos, cel ce este bucuria desăvârșită, a afirmat la final părintele paroh Nicolae Dăscălescu. 

„Mort era şi a înviat, pierdut era şi s-a aflat!”

Cea de-a doua duminică din perioada Triodului conține cea mai emoționantă pildă din Sfânta Evanghelie – Parabola Fiului Risipitor. Scriptura ne amintește de căderea fiului, de conștientizarea păcatului, de venirea în sine și de întoarcerea la tatăl primitor și iubitor.

Pilda Fiului Risipitor ne dezvăluie așadar iubirea milostivă pe care o are Dumnezeu față de cei care se aseamănă cu fiul pierdut din Evanghelia după Luca. Prin această parabolă, Domnul Hristos ne îndeamnă să alungăm păcatul din viața noastră și să revenim în brațele Părintelui Ceresc.

Vă invităm să accesați și 

Citește despre: