PS Nichifor Botoșăneanul, la Catedrala Mitropolitană: „Bisericile și sfintele moaște pe care le avem vădesc credința poporului nostru”
În Duminica a 7-a după Paști, a Sfinților Părinți de la Sinodul I Ecumenic, Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, a slujit Sfânta Liturghie la Catedrala Mitropolitană din Iași. La finalul slujbei, părintele asist. dr. Bogdan-Vlăduț Brînză, slujitor la Capela Universității Naționale de Arte „George Enescu”, a primit hirotesia întru duhovnic.
În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa a vorbit despre momentul venirii moaștelor Sfintei Parascheva la Iași, împlinindu-se zilelel trecute 383 de ani de la aducerea lor la Iași:
Întru această duminică ne stă înainte cinstirea Sfintei Parascheva prin aceea că este prima duminică după ziua de prăznuire a aducerii moaștelor ei la Iași. Sfânta Parascheva a fost adusă la Iași într-o zi de 13 iunie, în 1641, acum 383 de ani. Și așa cum este rânduiala Bisericii noastre, acest moment este unul pe care îl cinstim într-un mod deosebit pentru că este un dar pe care Dumnezeu l-a dat Bisericii noastre. Printr-un om binecredincios, Vasile Lupu, domnitorul Moldovei de atunci, cel care a înălțat biserica Mănăstirii „Sfinții Trei Ierarhi” și a ctitorit-o așa cum se cuvine, ca fiecare dar să-l aducem lui Dumnezeu cu toată osteneala, cu toată frumusețea și priceperea ce era la acel timp. […] În această biserică, pregătită ca un chivot, avea să aducă moaștele Sfintei Parascheva, ele însele devenite chivot al Duhului Sfânt, printr-o viață sfântă, printr-o viață aleasă. Ctitoria de biserici, aducerea sfintelor moaște, rămân ca o mărturie a credinței înaintașilor noștri, deopotrivă domnitori și credincioși, pentru că nici Vasile Lupu, nici Ștefan cel Mare nu au făcut singuri aceste ctitorii, ci cu sprijinul și cu priceperea slujitorilor care au lucrat împreună cu poporul. Așadar, prăznuim pe de o parte pe Sfânta Parascheva, pe de altă parte aducem mulțumire unui domnitor cu credință aleasă, pentru că bisericile și moaștele pe care le avem vădesc credința poporului nostru și unitatea de credință a poporului. Cinstindu-și biserica, Vasile Lupu nu a numit-o „ctitorie a mea”, „jertfă a mea”, „trudă a mea”, ci „ruga mea în piatră”, pentru că tot ceea ce facem cu gândul la Dumnezeu și pentru Dumnezeu și spre folosul oamenilor întregește rugăciunea noastră.
La sfârșitul Sfintei Liturghii, părintele asist. dr. Bogdan-Vlăduț Brînză a fost hirotesit întru duhovnic. De asemenea, ieșenii și pelerinii veniți să se închine la moaștele Sfintei Parascheva au fost binecuvântați de ierarhi.