PS Veniamin, la hramul Mănăstirii Paltin: „Sfântul Pantelimon a înțeleles că fără jertfă nu există bucurie, că fără sacrificiu nu există împliniri”

Sâmbătă, 27 iulie, Mănăstirea Paltin Petru-Vodă și-a sărbătorit hramul paraclisului, Sfântul Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon fiind ocrotitorul aşezământului filantropic întemeiat de Părintele Arhimandrit Justin Pârvu.

Cu acest prilej, slujba Sfintei Liturghii a fost săvârșită de către Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, înconjurat de un sobor de slujitori și în prezența mulțimii de pelerini și închinători veniți la Paltin de la primele ore ale dimineţii pentru a se ruga într-un glas.

După citirea Sfintei Evanghelii, PS Veniamin a adresat celor prezenți un cuvânt de învăţătură în care a explicat pericopa evanghelică a zilei, punând-o în legătură cu diferite episoade din viața Sfântului Pantelimon:

„Un aspect deosebit de important din viața Sfântului Pantelimon, pe care trebuie să îl reținem, este mărturisirea sa. Fiindă el nu s-a îndoit și nici nu s-a ascuns că este creștin. El a înțeles că trebuie să îl mărturisească pe Hristos și tocmai cuvintele Domnului, din Sfânta Evanghelie de astăzi: va veni vremea când toți cei care vă vor ucide pe voi, vor crede că aduc jertfă lui Dumnezeu. Sfântul Pantelimon a înțeles viclenia diavolului și, mai ales, felul în care aceste încearcă să-i păcălească pe oameni și să-i îndepărteze de Creatorul lor, de Dumnezeu. A înțeles puterea pe care o are Hristos și Harul de care se bucură cei care au primit Botezul în numele Preasfintei Treimi. A înțeleles că, fără jertfă, nu există bucurie, că fără sacrificiu nu există împliniri, că fără jertfa lui Hristos nimeni nu ar fi fost înviat, fiindcă el ne-a răscumpărat din robia păcatului și a morții și ne cheamă la viață, ne cheamă să fim în comuniune cu Dumnezeu, redându-ne starea cea dintâi”.

Mănăstirea Paltin – Petru Vodă, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, este ctitoria Părintelui Arhimandrit Justin Pârvu, considerat unul dintre marii duhovnicii ai României. Mănăstirea, care se află la 35 km. distanţă de oraşul Târgu-Neamţ şi adăposteşte o obşte de peste 150 de maici. Aşezământul filantropic al mănăstirii Paltin cuprinde un orfelinat pentru copii şi un azil pentru bătrâne, îngrijirea şi asistenţa medicală fiind oferite de către maicile din mănăstire.

Biserica mănăstirii adăposteşte o raclă de preţ cu sfinte moaşte ale Sf. Mucenic Iustin Martirul şi filosoful, Sf. Mc. Cristina, Sf. Mc. Natalia, Sf. M. Mc. Ecaterina, Sf. M. Mc. Justina, Sf. M. Mc. Tecla și ale Sf. M. Mc. Pantelimon, ales ca ocrotitor al așezământului nemțean de însuși Părintele Justin Pârvu, spre a-i alina pe toți cei care sunt încercați de boli și suferinţe.

„Acest centru să fie un scut de apărare pentru bolnavii aceştia care se adăpostesc aici din mila lui Dumnezeu şi a frăţiilor voastre. Este importantă această lucrare şi pentru faptul că aici vor zăcea oameni îndureraţi cu suferinţe care aşteaptă de la frăţiile voastre milă. Unui bolnav să-i aducem orice, bunătăţi care să-l satisfacă, tratament şi medicamente. Dar acest tratament dacă nu este completat cu picătura de inimă, este zadarnic [...]. Poate că acasă la ei ar fi avut lucruri mai mult sau mai puţin hrănitoare, dar ei au nevoie de durerea şi de compasiunea noastră faţă de ei.”, spunea părintele Justin Pârvu la momentul sfințirii azilului din incinta Mănăstirii Paltin.

De la același autor

Ultimele din categorie