Renovarea „Complexului Religios” din orașul Rimini se apropie de finalizare
Cu binecuvântarea Preasfințitului Siluan, Episcop Ortodox Român al Italiei și cu purtarea de grijă a Preasfințitului Părinte Atanasie de Bogdania, Episcop vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, în luna martie a acestui an, Parohia Rimini a primit finanțare de la Departamentul Românilor de Pretutindeni (DRP) pentru „Renovarea Complexului Religios de Spiritualitate, Cultură și Tradiție Românească” în orașul Rimini.
Lucrările proiectului „Renovarea Complexului Religios de Spiritualitate, Cultură și Tradiție Românească” se apropie de finalizare.
Astfel, în seara zilei de 7 noiembrie, adică în ajunul marii sărbători a Soborului Sfinților Arhangheli Mihail şi Gavriil, într-un cadru festiv și de adâncă rugăciune, s-a adus mulțumire lui Dumnezeu, prin săvârşirea Tainei Sfântului Maslu pentru tot ajutorul acordat în perioada implementării proiectului.
Prin implementarea acestui proiect, fondurile aprobate s-au folosit pentru: întărirea pereților Complexului cu plasă și tencuială, dar și pentru amenajarea „Școlii parohiale românești” din orașul Rimini- Italia.
Prin sprijinul financiar acordat de către DRP pentru implementarea proiectului s-au achiziționat: materiale didactice și aparatură necesară unei școli în vederea desfășurării activităților didactice de predare a orelor de limba și literatura română, religie, muzică, într-un mediu propice și condiții adecvate.
Astfel, după cum era prevăzut, fondurile aprobate s-au folosit pentru: amenajarea sălilor de curs prin refacerea pardoselei, înlocuirea geamurilor și a ușilor principale, montarea sistemului de încălzire în pardoseală, refacerea totală a instalației electrice și hidraulice.
Tot în seara de 7 noiembrie a avut loc și recepția lucrărilor de renovare prevăzute în proiect. Astfel, a fost o mare bucurie sufletească pentru parohie de a fi prezent, pe lângă soborul de preoți slujitori la Taina Sfântului Maslu, și reprezentantul Guvernului în teritoriu, domnul Edmond Neagoe, Consulul General al României la Bologna, care a fost mereu aproape, întotdeauna un adevărat partener în transmiterea identității românești nealterate în afara hotarelor țării.
Sprijinul financiar acordat de către Guvernul României Parohiei Rimini prin DRP a ajutat la dezvoltarea unor proiecte, fapt ce va întări și mai mult conștiința identitară a comunității românești și legătura acesteia cu țara de origine, fundamental pentru perpetuarea tradițiilor și specificul poporului român. Numărul românilor care au beneficiat și vor mai beneficia de lucrările executate este de circa 4000-4500 de persoane, adică toți cei care sunt în comunitatea din Rimini și frecventează biserica. Beneficiarii acestor lucrări nu vor fi doar copiii și tinerii români, ci și cei care provin din familii mixte, care participă atât la cursurile școlii parohiale care se desfășoară săptămânal, precum și la activitățile și programele organizate de către parohie și de către Episcopia Ortodoxă Romană a Italiei.
Toate acestea își aduc contribuția la solidaritatea comunitară, contribuind împreună la perpetuarea conștiinței naționale a românilor emigrați în Italia și, mai ales, la transmiterea acestei moșteniri culturale copiilor români născuți pe teritoriul italian.
În decursul celor 15 ani de viață ai Parohiei, comunitatea din această zonă a crescut, credincioșii de aici provenind din toate zonele țării: Maramureș, Moldova, Ardeal și Republica Moldova, Oltenia și Bucovina, devenind în prezent o adevărată familie în care fiecare membru încearcă să ajute pe cei aflați în nevoie, iar atunci când poate, să ajute întreaga comunitate.
Cu ajutorul lui Dumnezeu și cu osteneala credincioșilor, în anul 2018 s-a cumpărat biserica, adică un întreg Complex Bisericesc de 5000 de metri pătrați, chiar în centrul istoric al orașului Rimini.
Rimini este un oraș istoric și turistic cu litoral la Marea Adriatică, format din aproximativ 184 000 de locuitori în provincia Rimini, aflată în regiunea Emilia - Romagna, Italia.
Conform unui document pergament, extras de la Arhiva Națională de Stat în anul 2018, biserica Parohiei Rimini este atestată pentru prima dată în data 6 mai 996 ca fiind biserică a unei mănăstiri. Clopotnița bisericii este mai veche, datând de la anul 700.
Parohia Rimini constituie un spațiu de referință pentru comunitatea românească din zonă, finalizarea lucrărilor de renovare a Complexului Religios de cult reprezintă un suport excelent pentru continuitatea și dezvoltarea programului liturgic, catehetic și pastoral-misionar, pentru perpetuarea elementelor identitare specifice poporului român, precum tradițiile, patrimoniul imaterial, limba și alte particularități esențiale unității de neam.