Resfințire la Trestiana: „Destinația omului nu este mormântul”

Arhiepiscopia Iaşilor

Resfințire la Trestiana: „Destinația omului nu este mormântul”

Azi, în Duminica a XX-a după Rusalii, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a slujit  în Parohia Trestiana din Protopopiatul Dorohoi, unde a oficiat slujba de resfințire a Bisericii cu hramul „Nașterea Maicii Domnului”. Locaşul de cult - o bisericuţă de cimitir situată la marginea dinspre nord a municipiului Dorohoi, a fost construit între anii 1879 - 1888. Din 2010, sub îndrumarea preotului paroh Petru Georgel Chichioacă, s-au efectuat lucrări de restaurare, atât la interior cât şi la exterior. Pictura în tehnica fresco a fost executată între anii 2013 - 2014 de către pictorul Constantin Ungureanu, fiu al satului.

Credincioşii  din localitatea botoșăneană Trestiana au găzduit duminica aceasta un semnificativ eveniment religios - resfinţirea Bisericii cu hramul „Nașterea Maicii Domnului “. Slujba de târnosire, succedată de slujba Sfintei Liturghii, a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, alături de un sobor format din zeci de preoţi și diaconi, în prezența a numeroşi credincioşi.

Evenimentul a debutat cu primirea tradiţională cu pâine şi cu sare, după care a urmat slujba de resfinţire a locașului de cult prin ungere cu Sfântul şi Marele Mir şi prin stropire cu apă sfinţită, atât la exteriorul, cât şi la interiorul bisericii. Sfânta Liturghie a fost oficiată pe un podium special amenajat în curtea locaşului de închinăciune. La eveniment au participat şi membri ai autorităţilor locale și județene.

După citirea Sfintei Evanghelii, IPS Mitropolit Teofan a adresat credincioşilor prezenţi un cuvânt de învăţătură, în care a vorbit despre trei adevăruri pe care ni le înfățișează Evanghelia:

„Primul și marele adevăr este acela că Domnul Hristos este Domnul Învierii, Domnul vieții, Domnul veșniciei. A arătat acest lucru prin Învierea Sa din morți, prin învierea fiului văduvei din Nain, cât și prin tot ceea ce a făcut și mărturisit. A arătat că destinația omului nu este mormântul. Al doilea mare adevăr este acela că în noi, oamenii vii, există multă moarte. Păcatul îl transformă pe om din viu în mort; desfrânarea îl transformă pe om viu în mort, avortul, înjurătura, hoția de toate felurile, necredința, batjocura de cele sfinte - toate acestea îl transformă pe omul viu în om purtător de moarte. Cel de-al treilea mare adevăr este acela că Dumnezeu ne-a lăsat Biserica Sa, care suntem noi, credincioșii - poporul lui Dumnezeu, trupul cel tainic al Domnului, cei chemați la mântuire și sfințire, și Biserica de zid, care ne adăpostește duminică de duminică, când săvârșim și participăm la Sfânta și Dumnezeiasca Taină”.

Spre finalul Sfintei Liturghii, după împărtăşirea a numeroşi credincioşi cu Sfintele Taine, părintele Stelian Ciurciun, protoiereu al Protopopiatului Dorohoi, a dat citire unei copii a hrisovului de sfinţire, act semnat de IPS Mitropolit Teofan şi pus la slujba târnosirii în piciorul Sfintei Mese din Altar.

La sfârşit, IPS Mitropolit Teofan i-a oferit părintelui paroh Petru Georgel Chichioacă distincția „Crucea Sfântul Ierarh Dosoftei”. De asemenea, Înaltpreasfinţia Sa a felicitat atât pe părinte, cât şi pe enoriaşi pentru felul în care au ştiut să-şi împodobească biserica, oferind distincţie de vrednicie tuturor celor care au ajutat de-a lungul timpului la renovarea locaşului de cult.

Istoric

Biserica „Naşterea Maicii Domnului” Trestiana este o bisericuţă de cimitir la marginea dinspre nord a municipiului Dorohoi (cartierul Trestiana). A fost construită între anii 1879 - 1888, între ctitorii ei numărându-se preotul Iordache Romanescu, proprietarul Teodor Calimachi, C. Ananiescu, I. Tănase, Ilie Ciubotaru şi alţii. La vremea respectivă Trestiana era un sătuc cu vreo 30-40 de case, care aparţinea de comuna Broscăuţi. Treptat, satul a crescut, iar oraşul Dorohoi s-a extins şi el, încât cele două aşezări s-au unit, Trestiana devenind prin anii 1960 cartier de case la marginea Dorohoiului.

Temelia şi soclul bisericii din Trestiana sunt din piatră, pereţii din cărămidă, iar acoperişul din tablă zincată. Forma arhitecturală a bisericii este de navă, în partea de sud fiind un mic pridvor (acesta a fost mărit şi pictat în 1999). Exteriorul bisericii, împreună cu clopotniţa şi anexa folosită ca bibliotecă parohială, au fost complet renovate în vara anului 2010, cu sprijinul doamnei Mirăuţă Mariana şi al domnului Luca Ioan, fii ai parohiei, precum şi al altor enoriaşi. Pictura în tehnica fresco a fost executată între anii 2013 - 2014 de către pictorul Constantin Ungureanu, fiu al satului.

Citește despre: