Săptămâna Misiunii în Episcopia Ortodoxă Română a Italiei

Episcopia Ortodoxă Română a Italiei

Săptămâna Misiunii în Episcopia Ortodoxă Română a Italiei

    • Săptămâna Misiunii în Episcopia Ortodoxă Română a Italiei
      Săptămâna Misiunii în Episcopia Ortodoxă Română a Italiei

      Săptămâna Misiunii în Episcopia Ortodoxă Română a Italiei

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Siluan și cu purtarea de grijă a Preasfințitului Părinte Arhiereu Vicar Atanasie de Bogdania, în Episcopia Ortodoxă Română a Italiei, în perioada 28 octombrie - 10 noiembrie, se desfășoară evenimente legate de misiunea de astăzi a Bisericii.

Evenimentele se vor desfășura pe o perioadă de două săptămâni, iar în zona de centru a peninsulei se va continua și în luna decembrie cu o săptămână de ateliere experiențiale. Astfel, s-a ajuns la concluzia că este necesar ca pe lângă Săptămâna Misiunii din teren, care va fi cuprinsă efectiv între 3 și 10 noiembrie, să fie o Săptămână a Misiunii în mediul virtual, online. În această primă parte, de pe 28 octombrie până pe 1 noiembrie, în fiecare seară, o parte din invitații din teren vor fi prezenți și pe platforma online a Episcopiei, tocmai pentru a da posibilitatea tuturor preoților să intre în contact cu ei, să îi asculte și să le adreseze întrebări.

Părinții care ne vor vorbi despre necesitatea și modurile prezenței preotului și a credincioșilor în teren sunt și din țară și din diaspora. Astfel, din Mitropolia Europei Occidentale și Meridionale îi vom întâlni pe părintele Răzvan Ionescu de la Paris și pe părintele Răzvan Barbu din Anglia, din Episcopia Ortodoxă Română a Spaniei și Portugaliei îi avem pe părinții Alexandru Titorencu, Vasile Pop și părintele arhimandrit Siluan, iar din Mitropolia Moldovei și Bucovinei pe părintele arhimandrit Nicodim Petre și părintele diacon Adrin Sorin Mihalache. Invitații ne propun o serie de conferințe, colocvii, seminarii și lansări de carte în care se mizează pe o contextualizare duhovnicească a vremurilor în care trăim, o înțelegere a duhului lumii în mijlocul căreia ne ducem existența și în același timp o raportare obiectivă la Cuvântului Domnului.

Săptămâna Misiunii din acest an continuă activitățile din anii precedenți, întrucât nu suntem pentru prima dată la un eveniment de acest gen. Înțelegem că, deși contextul în care trăim este unul specific lumii seculare apusene, totuși aceasta nu schimbă major felul de a înțelege sau de a trăi a creștinului ortodox din Italia. De aceea, ne folosim de metode clasice de a transmite câte ceva din bogăția pe care o are tezaurul Bisericii Ortodoxe.

Enumerăm câteva dintre temele pe care părinții invitați le vor trata: „Formarea caracterului tinerilor. Provocarea societății contemporane” (pr. Liviu Barbu), „Sfințirea vieții prin lectură, rugăciune și participare la viața Bisericii” (pr. Liviu Barbu), „Dimensiunea întreită a slujirii preoțești în Diaspora” (pr. Liviu Barbu), „Fecundația artificială; Metode (Fiv, Gift) – viziune ortodoxă. Avortul, avortul terapeutic (sarcini ectopice)” (pr. Iulian Titorencu); „Planificarea familială; concepția vs anticoncepția / miracolul vieții” (pr. Iulian Titorencu); „Bioetica și Teologia Morală; fundamente / câmp de acțiune” (pr. Iulian Titorencu); „Paternitate / maternitate responsabilă; Iubirea solidă / lichidă – fundamentul vieții de cuplu” (pr. Iulian Titorencu); Embrionul uman (Dialogul matern – embrionar) – Menstruația (păcat sau nu)” (pr. Iulian Titorencu); „Satul românesc între secularizare și modernism. Posibile recuperări ale valorilor tradiționale românești” (Pr. Răzvan Ionescu); „Credința și știința se contrazic sau se întrepătrund?” (pr. Răzvan Ionescu); „Internetul – libertate sau sclavie” (pr. Răzvan Ionescu); „Folosirea argumentului național în Misiunea Bisericii Ortodoxe Române” (pr. Răzvan Ionescu); „Oferta Bisericii pentru contemporaneitate” (pr. Răzvan Ionescu); „Misiunea mirenilor în Biserică” (pr. Răzvan Ionescu), etc.

Am amintit de acestea probleme, tocmai pentru faptul că ele vor fi discutate și, împreună cu moderatorii, se va încerca o înțelegere a lor în duh autentic creștin. Iată ce spune părintele diacon Adrian Sorin Mihalache cu referire la activitățile pe care le va desfășura:

„Atelierele experiențiale prezintă – într-o manieră interactivă –, importanța atenției în viața spirituală, în cadrul profesional și în familie. Sunt expuse caracteristicile atenției, mecanismele psiho-fiziologice ale atenției, aspecte care contribuie decisiv la cultivarea atenției, dar și piedicile cel mai des întâlnite, în decorul lumii  de azi, în cultivarea atenției. Sunt utilizate, în cadrul acestor prezentări, elemente de psihologia dezvoltării, rezultate din sfera științelor medicale și, cel mai important, reflecții ale părinților filocalici privitoare la importanța atenției în viața spirituală. Întregul conținut este discutat în cadrul grupului de participanți, iar într-o maniera de prezentare este accesibilă și ilustrată vizual. Fiecare sesiune a atelierului experiențial, este însoțită de exemple concrete, de exerciții practice dar și de instrumente/ exerciții/ strategii care pot fi aplicate și acasă, pentru îmbunătățirea atenției și creșterea calității comunicării și a relațiilor părinți-copii, angajat-angajator, șef-subaltern, preot-credicios, profesor-elev”.

Săptămâna Misiunii online va fi deschisă de Cuvântul Preasfințitului Părinte Atanasie de Bogdania, luni, 28 octombrie, care va puncta obiectivele majore a ceea ce ne-am propus să lucrăm, iar Cuvântul de încheiere și directivele de lucru pentru următorul an civil vor aparține Preasfințitului Părinte Siluan, care va fi în data de 1 noiembrie.

(Pr. Cristian Prilipceanu)

 

Sursa: episcopia-italiei.com

Citește despre: