Sărbătorile – bucurie în familie
În aceste zile de sărbătoare copiii vor fi scutiţi de lecţii şi de muncă, vor merge la biserică şi se vor odihni. Hainele purtate în zilele de sărbătoare se vor deosebi de cele din zilele obişnuite. Faptul că sunt mai frumos îmbrăcaţi le va da copiilor senzaţia de sărbătoare şi le va domoli pornirile şi gesturile. Cu ocazia sărbătorilor bisericesti şi de familie este bine să le facem copiilor cadouri.
Copiii nu vor fi lăsaţi să mănânce ceva înainte de ora stabilită pentru masă, iar dulciurile li se vor da numai după ce au mâncat. Dulciurile şi, în genere, mâncarea copioasă vor coincide cu sărbătorile bisericeşti sau de familie. În aceste zile, pe cât posibil, copiii vor fi scutiţi de lecţii şi de muncă, vor merge la biserică şi se vor odihni.
Hainele purtate în zilele de sărbătoare se vor deosebi de cele din zilele obişnuite. Faptul că sunt mai frumos îmbrăcaţi le va da copiilor senzaţia de sărbătoare şi le va domoli pornirile şi gesturile.
Cu ocazia sărbătorilor bisericesti şi de familie este bine să le facem copiilor cadouri. Aici trebuie să ne amintim de un frumos obicei răspândit în familiile nemţeşti şi, din păcate, puţin cunoscut în Rusia. Este vorba de cadourile pe care membrii familiei şi le fac unii altora de Crăciun. La pregătirea cadourilor participă toţi copiii mari: fetele croşetează, iar băieţii confecţionează jucării din lemn, din carton şi din hârtie colorată. Într-o familie ortodoxă rusă copiii (care erau şase la număr) făceau în ajunul Crăciunului „şedinţe”, la care se discutau detaliat dorinţele şi gusturile părinţilor.
Copiii mai făceau cadouri şi cu ocazia zilelor onomastice şi de naştere ale părinţilor şi ale naşilor.
(N.E. Pestov, Cum să ne creştem copii: calea spre desăvârşita bucurie, traducere din limba rusă de Lucia Ciornea, Editura Sophia, București, 2005, pp. 176-177)
Atenție la cuvintele pe care le folosești atunci când copilul te supără
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro