Şase ierarhi la sfinţirea noii biserici a Mănăstirii Popăuţi (Galerie FOTO)
Ieri, 4 mai 2014, în istoria Mănăstirii Popăuţi din municipiul Botoşani s-a mai scris o filă, una încărcată de frumuseţea şi măreţia slujbei de sfinţire a noii biserici cu hramul „Acoperământul Maicii Domnului“, ce a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, înconjurat de alţi cinci ierarhi, dar şi de numeroşi preoţi slujitori, atât din Arhiepiscopia Iaşilor, cât şi din alte eparhii ale ţării noastre. În ciuda vremii deosebit de reci, slujba arhierească de târnosire şi istoria seculară a venerabilei vetre monahale botoşănene i-au determinat pe cei peste 2.000 de pelerini să-i calce pragul şi să se închine în altarul sfinţit. La final, ca o încununare a tuturor eforturilor depuse, părinţii arhimandriţi Luca Diaconu şi Ioan Harpa, fostul şi actualul stareţ ai Mănăstirii Popăuţi, au primit din partea Înaltpreasfinţitului Teofan „Crucea Moldavă“, cea mai mare distincţie a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.
Slujba de sfinţire a noii biserici cu hramul „Acoperământul Maicii Domnului“ a Mănăstirii Popăuţi din Botoşani, lăcaş de cult zidit în 2002, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei si Bucovinei, a fost oficiată de şase ierarhi: Înaltpreasfinţitul Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, Înaltpreasfinţitul Iosif, Mitropolitul ortodox român al Europei Occidentale şi Meridionale, Preasfinţitul Corneliu, Episcopul Huşilor, Preasfinţitul Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, delegatul la eveniment al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, şi Preasfinţitul Emilian Lovişteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului.
După slujba de târnosire, arhim. Nichifor Horia, exarhul administrativ al mănăstirilor din Arhiepiscopia Iaşilor, a dat citire hrisovului de sfinţire care a fost aşezat în piciorul sfintei mese din sfântul altar, după care a urmat Sfânta Liturghie arhierească săvârşită pe un podium amenajat în curtea mănăstirii.
„Pe Noul Adam, Cel care ne-a ridicat din moarte, L-a văzut cea dintâi noua Evă, Maica Domnului“
Cuvântul de învăţătură după citirea Sfintei Evanghelii a fost rostit de Înaltpreasfinţitul Iosif, Mitropolitul ortodox român al Europei Occidentale şi Meridionale, care a arătat de ce Duminica a III-a după Paşti, numită şi Duminica Mironosiţelor, este cu adevărat ziua femeii: „Astăzi este Duminica femeilor mironosiţe şi Biserica noastră spune că este şi Duminica tuturor femeilor. Cu adevărat, aceasta este ziua femeii. Evanghelia de astăzi ne spune că celor dintâi cărora Mântuitorul Hristos li s-a arătat după Învierea din morţi au fost femeile mironosiţe. Toţi l-au părăsit; apostolii, bărbaţii cei puternici s-au lepădat de el, în frunte cu Petru, când Iisus a fost prins, însă femeile l-au urmat şi dis-de-dimineaţă, în ziua cea dintâi a săptămânii, s-au dus la mormânt să ungă trupul Mântuitorului cu miresme, cu mir. Maria Magdalena, Maria lui Iacob, Salomeea şi altele şi, bineînţeles, Maica Domnului. Evangheliştii spun că Maria Magdalena a fost cea dintâi căreia i s-a arătat Mântuitorul după Învierea din morţi, însă noi ştim că cea dintâi căreia i s-a arătat a fost Maica Domnului. Spune Sfântul Grigore Palama că precum Eva cea dintâi l-a văzut pe Adam cel dintâi, ridicat din somn după ce a fost luată Eva din coasta lui, aşa pe Noul Adam, Cel care ne-a ridicat din moarte, L-a văzut cea dintâi noua Evă, Maica Domnului, Maica Vieţii şi Maica noastră a tuturor. Mai apoi, Mântuitorul s-a arătat femeilor mironosiţe, cele care au devenit apostolii apostolilor. Femeile, cele care n-au fost luate în seamă, cele uitate, cele marginalizate, cele desconsiderate, au devenit, prin Maica Domnului, cele dintâi care au binevestit lumii Învierea Domnului“.
„Când am ajuns la această mănăstire, s-a văzut lucrarea lui Dumnezeu, deoarece m-am simţit foarte bogat“
La final, după împărtăşirea cu Sfintele Taine a numeroşi prunci, a urmat citirea de către Preasfinţitul Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, a mesajului Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, adresat cu prilejul sfinţirii noii biserici a Mănăstirii Popăuţi, inititulat „O nouă poartă a cerului în Mănăstirea Popăuţi din Botoşani“ şi cuvântul Înaltpreasfinţitului Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.
Drept răsplată pentru eforturile în ridicarea noului lăcaş de cult, arhim. Luca Diaconu, fostul stareţ al Mănăstirii Popăuţi, actual stareţ al Mănăstirii Bistriţa şi exarh al zonei Neamţ, şi arhim. Ioan Harpa, stareţul Mănăstirii Popăuţi şi exarhul mănăstirilor din zona Botoşani, au primit din partea Mitropolitului Moldovei şi Bucovinei „Crucea Moldavă“, cea mai mare distincţie a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.
„Aici, la Mănăstirea Popăuţi, s-a structurat o obşte monahală, una dintre cele mai puternice din punct de vedere calitativ duhovnicesc, în care călugării caută să-şi mântuiască sufletul şi să ajute şi la mântuirea sufletelor celor care caută să se aşeze sub Acoperământul Maicii Domnului. De aceea, ţin a mulţumi obştii acestei mănăstiri, părintelui exarh Luca Diaconu şi părintelui exarh Ioan Harpa pentru că, înconjuraţi de părinţii şi fraţii acestei mănăstiri, au constituit aici o coloană puternică pe care se poate ridica sufletul lor, dar şi sufletul atâtor credincioşi de aici din Botoşani şi din împrejurimi. Lor li se cuvine, membrilor obştii acestei mănăstiri, toată consideraţiunea şi respectul nostru, pentru că au reuşit în inimă de cetate să creeze pustie, în sensul de legătură a omului cu Dumnezeu, a omului singur cu Dumnezeu singur, pentru ca omul să guste din împărăţia cerurilor încă din această lume“, a spus IPS Mitropolit Teofan.
De asemenea, Victor Mihalachi, proprietarul firmei Victor Construct SRL, a primit Ordinul „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“ pentru mireni al Patriarhiei Române.
A urmat apoi emoţionantul cuvânt al părintelui stareţ Ioan Harpa, care a mărturisit cum a reuşit să depăşească greutăţile din cei 18 ani de când conduce obştea Mănăstirii Popăuţi: „Cu 18 ani în urmă, când am primit de la Preafericitul Părinte Patriarh Daniel ascultarea să vin la această mănăstire, un părinte de la Pângăraţi mi-a spus următoarele cuvinte: «Fugi de sărăcie, fugi de smerenie, căci ţi se pare că la mănăstirea noastră acestea sunt foarte accentuate, dar vei vedea ce vei găsi la Botoşani: multă sărăcie şi multă smerire din partea poporului de acolo, toate acestea deoarece pleci din mănăstirea ta de metanie». Cuvintele acestea m-au pus pe gânduri, dar, fiindcă eram trimis în ascultare, n-am avut ce să fac şi am venit la Popăuţi. Când am ajuns la această mănăstire, s-a văzut lucrarea lui Dumnezeu, deoarece m-am simţit foarte bogat, şi acest lucru din trei puncte de vedere: în primul rând pentru că eram alături de stareţul meu, părintele Luca, iar pentru orice creştin cea mai mare bogăţie este să se afle în mâna unui părinte duhovnicesc, al doilea lucru era că urma să slujesc într-o ctitorie ştefaniană, într-o biserică plină de har, în care atâtea generaţii s-au rugat şi au privegheat, au plâns şi s-au bucurat, iar în al treilea rând fiindcă am găsit la Botoşani un nucleu de creştini care ştiau să preţuiască vistieria liturgică a Bisericii, slujbele de zi şi de noapte, dar şi pravila personală“.
Sărbătoarea Mănăstirii Popăuţi s-a terminat cu o agapă la care au participat majoritatea pelerinilor prezenţi, nu înainte ca părintele stareţ Ioan Harpa să dăruiască tuturor ierarhilor prezenţi câte o icoană a Maicii Domnului cu Pruncul.
În cadrul slujbei de ieri, IPS Teofan a făcut apel către credincioşi să susţină colecta destinată creştinilor sirieni persecutaţi, desfăşurată în aceste zile de Biserica noastră, ca urmare a hotărârii Sfântului Sinod.