Schimb de experiență: Inițiativele ecologice din Italia, model pentru proiectul pilot al Bisericii Ortodoxe Române
O delegație a Bisericii Ortodoxe Române a vizitat în perioada 4-6 aprilie 2022 mai multe comunități care implementează proiecte de ecologie integrală și voluntariat în regiunea Milano.
Vizita a facilitat asimilarea modelelor de bună practică în domeniul ecologiei din Italia pentru derularea proiectului pilot inițiat anul acesta în 16 parohii ortodoxe din România și Republica Moldova.
Programul primei zile a cuprins vizitarea oratoriului San Luigi din localitatea Schianno, unde se desfășoară activități de formare a tinerilor inclusiv în domeniul ecologiei și agriculturii.
Comunitatea Nocetum
Un alt reper al vizitei a fost comunitatea Nocetum dezvoltată începând cu anul 1988 în jurul bisericii Sfinții Filip și Iacov la periferia orașului Milano.
Nocetum a fost recunoscută în 2020 drept Comunitate Laudato Si’ datorită eforturilor de protejare a mediului înconjurător și de susținere socială a persoanelor în nevoi.
Proiectele dezvoltate de această comunitate includ găzduirea mamelor cu copii, serviciu de catering, serviciu educațional, inițiative ecologice și spirituale.
Dialog cu partenerii de la Caritas Ambrosiana
La Nocetum a avut loc întâlnirea membrilor delegației Bisericii Ortodoxe Române cu Luciano Gualzetti, directorul Caritas Ambrosiana.
Luciano Gualzetti a menționat că problemele climatice au un impact în mod particular asupra persoanelor care nu sunt în stare să construiască alternative, adică asupra săracilor. De aceea, trebuie conștientizat că „suntem cu toții în aceeași barcă și trebuie să ne unim forțele, responsabilitățile și cunoștințele”.
Directorul Caritas Ambrosiana s-a referit la unele comunități din zonă care au tradus enciclica Laudato Si’ a papei Francisc în propria experiență de viață.
Membrii delegației române au prezentat proiectul pilot al Bisericii Ortodoxe Române în domeniul ecologiei și au subliniat importanța schimbului de experiență pentru etapele următoare ale proiectului.
Potrivit membrilor delegației, experiențele concrete pe care le trăiesc persoanele din Biserica Romano-Catolică în Italia vor constitui un fundament pentru proiectul Patriarhiei Române și vor fi adaptate specificului societății din România și Republica Moldova.
Pachamama
Comunitatea de tineri și familii tinere fondată în 2009 la Olgiate Olona sub numele de Pachamama a fost vizitată miercuri de reprezentanții Bisericii Ortodoxe Române. Deși poartă un nume de origine incașă, comunitatea are ca regulă de viață enciclica Laudato Si’ a papei Francisc, respectiv conceptul de ecologie integrală.
Pe lângă stilul de viață prietenos cu mediul, acțiunile principale ale comunității Pachamama sunt: organizarea unor școli de formare și de promovare a modului comunitar de viață sub genericul Weekendul Frumuseții (Weekend di bellezza – WEB) și desfășurarea unui proiect de 3 ani pentru tineri de formare și încurajare a vieții în comunitate.
Perspective
„A fost o experiență constructivă în care am descoperit multe proiecte deosebite din domeniul ecologiei dar și multă implicare a voluntarilor. Trebuie să analizam tot ceea ce am văzut și trăit și să aplicăm în contextul nostru”, a declarat pr. Ciprian Ioniță pentru Basilica.ro.
„În cadrul vizitei de studiu am avut prilejul să ne familiarizăm cu activitatea socială din mai multe parohii, cu proiectele ecologice demarate de acestea, dar și cu alte tipuri de acțiuni sociale devenite tradiție la nivel de comunități”, a menționat la finalul vizitei dl Igor Belei, director executiv al Misiunii Sociale Diaconia a Mitropoliei Basarabiei.
Directorul Misiunii Diaconia a asigurat că „vom valorifica modelele de bună practică identificate în procesul de implementare a proiectului nostru, iar noile perspective de abordare în domeniile voluntariatului, formării și ecologiei vor fi puse la baza unor noi proiecte din parohii”.
„De asemenea, grație vizitei, am avut bucuria să cunoaștem preoți și colegi din structurile Caritas, care cu multă bunăvoință și deschidere au împărtășit cu noi experiențe importante în domeniul social”, a transmis Igor Belei pentru Agenția de știri Basilica.
Delegația română a fost formată din Pr. Ciprian Ion Ioniță, consilier patriarhal coordonator, Aurelian Nicolae Iftimiu, consilier patriarhal, Igor Belei, director executiv al Misiunii Sociale Diaconia, Pr. Ioan Cosoi, coordonator la Misiunea Socială Diaconia, Ana Gavriluță, coordonator proiecte în cadrul Misiunii Sociale Diaconia.
Sursa: basilica.ro