Sfânta Lumină s-a pogorât la Ierusalim. Pelerini din întreaga lume s-au rugat în Biserica Sfântului Mormânt

Preafericitul Părinte Teofil al III-lea, Patriarhul Ierusalimului, a oferit Lumina Sfântă miilor de pelerini prezenţi astăzi, 7 aprilie 2018, la Mormântul Domnului. Sfânta Lumină a coborât în acest an în jurul orei 14:15.

Înainte de a intra în Sfântul Mormânt, Părintele Patriarh Teofil, alături de un sobor de ierarhi, preoți și credincioși din toată lumea, l-au înconjurat de trei ori, conform tradiției.

După această procesiune, Patriarhul a dezbrăcat veşmintele arhiereşti, rămânând îmbrăcat doar cu un stihar alb. După ce a luat patru mănunchiuri a câte 33 de lumânări, Părintele Patriarh Teofil a intrat în Mormânt, fiind însoțit de reprezentantul armean. Acesta din urmă are dreptul să stea în locul de dinaintea încăperii Sfântului Mormânt, de unde îl poate urmări pe patriarh.

Ca în fiecare an, în Mormântul propriu-zis, patriarhul a citit rugăciunea specială, stând în genunchi și rugându-se pentru dăruirea Luminii, ca o adevărată binecuvântare pentru credincioși. În urma acestei rugăciuni, Lumina se pogoară şi se răspândeşte în Biserică, aprinzându-se totodată şi candela „neadormită” a Sfântului Mormânt.

Delegația Patriarhiei Române, prezentă la acest eveniment, va aduce și în țara noastră Lumina de la Biserica Sfântului Mormânt.

Cu ajutorul lui Dumnezeu, am ieșit din Biserica Învierii, aducând cu noi Sfânta Lumină. Așteptăm ca, în minutele următoare, să părasim Cetatea Ierusalimului și să mergem către aeroport. După cum s-a anunțat, nădăjduim să ajungem la București în jurul orei 18.30-19.00”, a transmis Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Din delegaţia condusă de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul mai fac parte:

  • Arhim. Nectarie Şofelea, Exarh Administrativ al Mănăstirilor din Arhiepiscopia Bucureştilor;
  • Arhim. Policarp Chiţulescu, Consilier Patriarhal,
  • Arhim David Petrovici, exarh pentru zona de munte a Arhiepiscopiei Bucureștilor,
  • Pr. Ioan Dragomir, Consilier Patriarhal,
  • Pr. Ştefan Ababei, Consilier Patriarhal,
  • Pr. Cezar Antonio Dumitrascu, Consilier Patriarhal.

Sfânta Lumină de la Ierusalim este cea mai clară dovadă a dreptei credinţe, cea mai evidentă dintre minunile creştine care se petrec în Biserica Ortodoxă.

Vă mai recomandăm și:

 

De la același autor

Ultimele din categorie