Sfântul Cuvios Paisie Velicicovschi, serbat la Mănăstirea Neamț prin Liturghie arhierească

Arhiepiscopia Iaşilor

Sfântul Cuvios Paisie Velicicovschi, serbat la Mănăstirea Neamț prin Liturghie arhierească

Sfântul Cuvios Paisie Velicicovschi a fost sărbătorit și în acest an la Mănăstirea Neamț de sute de credincioși, care s-au închinat și la cinstitele lui moaște, așezate în biserica așezământului monahal. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, înconjurat de un sobor de preoși și diaconi, din care au făcut parte și  părinți din Grecia și preoţi profesori de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din  Iaşi, participanţi la Simpozionul internaţional dedicat Cuviosului Părinte Dionisie Colciu.

Sfântul Cuvios Paisie Velicicovski, ocrotitorul Manăstirii Neamţ, a fost sărbătorit azi prin Liturghie arhierească. La slujba oficiată de Mitropolitul Moldovei și Bucovinei  au fost prezenţi şi invitaţi speciali, precum monahi și preoți athoniți, dar și preoţi profesori de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din  Iaşi, participanţi la Simpozionul internaţional dedicat Cuviosului Părinte Dionisie Colciu

La finalul Sfintei Liturghii, părintele mitropolit Teofan i-a îndemnat pe toţi cei prezenţi să urmeze modelul sfinţilor părinţi care prin viaţa lor s-au apropiat mai mult de Dumnezeu: „Sfinții Părinți, prin viață de rugăciune, prin viață de smerenie, prin viață de post, prin viață de milostenie, s-au apropiat de Dumnezeu, au aflat cuvântul adevărului și apoi au lăsat acest cuvânt dumnezeiesc scris în pagini de carte, ca el să fie apă vie și pâine spre ființă pentru adăparea și hrana sufletelor noastre. În mod special, Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru darul de seamă pe care îl descoperim în chipul cel cu totul aparte al Sfântului Paisie Velicicovschi, ale cărui sfinte moaște și mormânt stau mărturie la Mănăstirea Neamț spre binecuvântată aducere aminte a lucrării sale duhovnicești și a tot ceea ce s-a întâmplat în timpul vieții sale, când la mănăstirea aceasta erau peste 1000 de călugări și se traduceau în românește și în slavonește cărțile Sfinților Părinți”.

Părintele arhimandrit Benedict Sauciuc, stareţul Mănăstirii Neamţ, a mulţumit apoi tuturor celor care au fost partași la bucuria hramului acestui aşezământ monahal.

Sfântul Cuvios Paisie Velicicovschi a fost, în secolul al XVIII-lea, îndrumător al vieții monahale din Moldova și înnoitor al monahismului ortodox prin redescoperirea scrierilor patristice și publicarea Filocaliei. În 1988, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse l-a canonizat pe Cuviosul Paisie, iar în 1992, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române i-a rânduit pomenirea ca sfânt sub numele de Cuviosul Paisie de la Neamț, fiind trecut în calendar la data de 15 noiembrie.

Citește despre: