„Sfântul Paisie Aghioritul” – Ediție îngrijită de Ierom. Nathanael Neacșu

Prezentare de carte

„Sfântul Paisie Aghioritul” – Ediție îngrijită de Ierom. Nathanael Neacșu

La Editura Doxologia a apărut un volum dedicat Sfântului Paisie Aghioritul. Această carte, cu numărul 3 în Colecția „Duhovnicul”, reunește mărturiile participanților la cea de-a III-a ediție a Simpozionului Internațional „Întâlnirea cu Duhovnicul”, eveniment ce a avut loc în 2014 la Iași și Mănăstirea Neamț. 

În volum regăsim mărturii ale profesorilor, preoților și monahilor din Grecia și România, care l-au cunoscut direct și indirect pe Părintele Paisie, un sfânt al zilelor noastre.

Mulți știu că acest sfânt părinte a făcut, şi continuă să facă şi după adormirea sa, multe minuni. Nu a fost un fals făcător de minuni. A fost un om al lui Dumnezeu, un creştin adevărat, un om al dragostei şi al jertfei; om care îşi oferea, în adevăratul sens al cuvântului, întreaga ființă şi întreaga viață lui Dumnezeu şi omului. A fost si este considerat de cei care l-au cunoscut ca fiind un atlet a lui Hristos, slujitorul omului, ascetul monahismului ortodox. Deși nu a fost duhovnic hirotonit și hirotesit, Cuviosul Paisie Aghioritul a fost un avva al vremurilor noastre, un adevărat părinte duhovnicesc pentru  mulțimile de ucenici – ierarhi, preoți, monahi, teologi, precum și credincioși din diferite categorii sociale și profesionale.

Georgios Mantzaridis, profesor la Facultatea de Teologie din Tesalonic, își aduce aminte de Cuviosul Paisie ca fiind un om universal în adevăratul sens al cuvântului. El mărturisește că atunci când îți asculta durerea sau marea ta problemă, suspina adânc. Făcea durerea sau problema ta durerea şi problema sa. Te introducea în programul lui de rugăciune şi nu te uita niciodată. Te sprijinea, crea perspective, dădea răspunsuri şi sfaturi pe care poate că nu le înțelegeai imediat, dar a căror noimă o descopereai mai târziu. Îşi amintea numele tuturor şi problemele lor. El uita doar suferințele sale. Mulțumea lui Dumnezeu pentru durerile şi bolile lui. Niciodată nu a cerut izbăvirea de acestea.

Omul, zicea Cuviosul Paisie, „cu cât este mai lumesc, cu atât mai multe drepturi are; cu cât este mai duhovnicesc, cu atât mai puține drepturi are… Chiar şi oamenii duhovniceşti cer o dreptate juridică şi mai zic că cred în Dumnezeu! «Dreptul tău, dreptul meu»”. Deschiderea spre universalitate se face prin sacrificiul pentru altul. Cu cât se maturizează duhovniceşte omul, cu atât mai puține drepturi îşi revendică.

Trăim într‐o epocă în care toate sunt nivelate, iar uneori globalizarea urmăreşte să ne transforme în simple cifre, sau, mai exact, în numere. În locul omului globalizat, Cuviosul Paisie a pus în lumină pe omul autentic, universal, care «încape» în sine întreaga lume, toată existența umană.

Cartea poate fi comandată online, aici: https://edituradoxologia.ro/sfantul-paisie-aghioritul

Citește despre: