Sfântul Sinod a ales primul Arhiepiscop Ortodox Român al Marii Britanii și Irlandei de Nord

Sfântul Sinod

Sfântul Sinod a ales primul Arhiepiscop Ortodox Român al Marii Britanii și Irlandei de Nord

    • Preasfințitul Atanasie de Bogdania
      Preasfințitul Atanasie de Bogdania

      Preasfințitul Atanasie de Bogdania

Sfântul Sinod al Bisericii noastre l-a ales în ședința de vineri, 25 octombrie, pe primul Arhiepiscop Ortodox Român al Marii Britanii și Irlandei de Nord, în persoana Preasfințitului Părinte Atanasie de Bogdania, Arhiereu vicar al Episcopiei Italiei.

Cine este primul Arhiepiscop Ortodox Român al Marii Britanii și Irlandei de Nord?

Preasfințitul Părinte Atanasie de Bogdania s‑a născut în 17 ianuarie 1982, la Chișinău. În anul 2000 a absolvit Liceul real din capitala Republicii Moldova, participând la mai multe stagii de pregătire în Statele Unite ale Americii şi Franţa. În perioada 2006-2010 a urmat studiile Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Saint‑Serge” de la Paris, iar între anii 2010 și 2012, pe cele de master în Teologie practică (Drept canonic) la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Andrei Șaguna” din Sibiu, finalizate cu disertaţia „Principii de teologie canonică în diasporă, cu referire specială la Italia”.

În anul 2008 a fost tuns rasofor primind numele de Dionisie, în anul următor fiind hirotonit diacon, apoi preot pe seama paraclisului Centrului eparhial de la Roma. La 21 aprilie 2011 a fost tuns ieromonah pe seama Mănăstirii Bivongi, primind numele de Atanasie. În acelaşi an a fost ridicat la rangul de protosinghel, iar în 2013 a primit hirotesia în arhimandrit. În cadrul Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei a îndeplinit funcţiile de secretar eparhial, consilier administrativ‑bisericesc, exarh al mănăstirilor din eparhie şi vicar eparhial.

În şedinţa Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din data de 15 februarie 2018, a fost ales în funcția de Arhiereu‑vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, cu titulatura „de Bogdania”, fiind hirotonit arhiereu de un sobor de ierarhi români, sub protia Înaltpreasfinţitului Părinte Iosif, Mitropolitul ortodox român al Europei Occidentale şi Meridionale.

A participat la numeroase conferinţe şi colocvii de teologie naţionale şi internaţionale, în cadrul cărora a susţinut lucrări şi referate ştiinţifice. A publicat editoriale, reportaje, articole și studii în presa bisericească, precum și în volume omagiale, aniversare sau tematice, semnând şi lucrarea de autor „Cuvinte de folos pentru vremuri de încercare, în zece slove, pentru suflet folositoare” şi „Particolarità canoniche e giuridiche nella Diocesi Ortodossa Romena d’ Italia/ Le sfide della Diaspora Ortodossa”, în volumul „Ius Ecclesiasticum/ In the life of the Church”.

Citește despre: