Sfințire de biserică la Telec – Bicazu Ardelean: „Venind la sfânta biserică, să ascultăm glasul Domnului”
Zi deosebită pentru enoriașii Parohiei Bicazu Ardelean I din județul Neamț. În această duminică, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a săvârșit slujba de sfințire a bisericii localității, locaș pus sub binecuvântarea Sfântului Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureștilor.
În această dimineață, Părintele Mitropolit Teofan a oficiat slujba de târnosire a bisericii Parohiei Bicazu Ardelean I, din județul Neamț.
Lăcașul de cult, pus sub ocrotirea Sfântului Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureștilor, a fost binecuvântat prin stropirea cu apă sfinţită şi prin ungerea zidurilor cu Sfântul şi Marele Mir, iar Sfânta Masă a fost pecetluită și împodobită cu veșminte, conform rânduielilor. După slujba de sfințire, cei prezenți au primit binecuvântarea de a se închina în Sfântul Altar.
Totodată, credincioșii s-au rugat la Sfânta Liturghie arhierească săvârșită în aer liber pe un podium special amenajat în curtea bisericii.
În cuvântul de învățătură rostit în cadrul slujbei, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a vorbit despre importanța venirii la biserică:
Trecând sau venind la sfânta biserică, să ascultăm glasul Domnului care spune: „Mânați mai la adânc!”, adică ați venit la sfânta biserică, ați venit în adâncul Scripturii, ați venit în adâncul Sfântului Mormânt de la Ierusalim, prelungit în Sfânta Masă din Sfântul nostru Altar. Venind la Biserică, pătrundeți în profunzimea vieții Sfinților, venind la biserică, ni se mărturisește că viața cea mai frumoasă este viața omului smerit, iar viața cea mai dificilă, cu toate bogățiile și funcțiile înalte, este cea a omului mândru, orgolios, stăpân pe sine, în sensul rău al cuvântului, cu scopul de a-i domina pe ceilalți.
Spre finalul slujbei, pentru jertfa și strădania de care a dat dovadă, preotul paroh, Ionel Popoacă a primit din partea IPS Teofan hirotesia întru iconom stavrofor. Totodată, preotul Ioan Augustin Politic, fost paroh al acestei comunități, a primit la rândul său hirotesia întru iconom stavrofor. De asemenea, susținătorii parohiei au primit din partea ierarhului diplome și distincții de vrednicie.
Scurt istoric
În data de 1 octombrie 1999, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, la acea vreme Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, a fost săvârșită de către Înaltpreasfinţitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, pe atunci Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, slujba punerii pietrei de temelie. Un an mai târziu, au început lucrările de construcție, însă au fost și ani în care nu s-a lucrat, din lipsă de fonduri.
Biserica este construită în stil moldovenesc, având o lungime de 30 m, o înălțime de 26 m și o lățime de 16 m la abside.
Pe parcursul anilor 2018-2024, biserica a fost împodobită cu pictură, de către pictorul bisericesc Mihai Chiuaru și echipa sa, formată din Radu Prisecaru și Liviu Amariței, apoi a fost înzestrată cu catapeteasmă sculptată și cu toate cele necesare pentru buna desfășurare a sfintelor slujbe.
Lucrările s-au desfășurat sub coordonarea și cu purtarea de grijă a preoților Ioan Augustin Politic și Ionel Popoacă, sprijiniți de Consiliul și Comitetul parohial, epitrop fiind domnul Petrică Moldovan.
Cele împlinite au fost posibile prin jertfa și osteneala credincioșilor din parohie, prin sprijinul oferit de Primăria și Consiliului Local Bicazu Ardelean, dar și prin dărnicia altor ctitori, donatori și binefăcători.