Slujba Sfintelor Paști la Catedrala Mitropolitană – „Hristos a înviat și S-a făcut început al învierii noastre”

8 Aprilie 2018 11:53 Flavius Popa Arhiepiscopia Iaşilor

Praznicul Învierii Domnului Iisus Hristos a adunat sute de credincioşi la Catedrala Mitropolitană din Iaşi, duminică, 8 aprilie 2018, aceştia primind Sfânta Lumină de la Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.

Anul acesta, creştinii au primit Sfânta Lumină de la Sfântul Mormânt din Ierusalim,

ajunsă în capitala Moldovei sâmbătă, 7 aprilie 2018, în jurul orei 20:30. Credincioşii s-au adunat pentru slujba de Înviere pe esplanada Catedralei Mitropolitane, după care aceştia au participat la slujba Utreniei şi Sfânta Liturghie.

Pe lângă autorităţile centrale şi locale prezente la eveniment, membrii Familiei Regale a României, dimpreună cu Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, şi Alteţa Sa Regală Principele Radu, au participat la slujba Sfintelor Paşti la Catedrala Mitropolitană.

„Creştinul este chemat să afle că în realitate moartea nu există“

Înainte de oficierea Sfintei Liturghii, părintele arhimandrit Dosoftei Șcheul, Marele Ecleziarh al Catedralei Mitropolitane, a dat citire  Cuvântului de învățătură pentru Sfânta și Dumnezeiasca învierea a Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos al Sfântului Ioan Gură de Aur. După citirea omiliei, Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan a ţinut un cuvânt de învăţătură: „Omul este chemat să nu se teamă de moarte. Deşi moartea este întâlnită în fiecare zi, în noaptea Sfintelor Paşti, creştinul este chemat să afle uimitorul adevăr, că în realitate moartea nu există. Este o ficţiune, un accident, o realitate virtuală. Moartea în această noapte este proclamată ca inexistentă, însă noi ştim că ne întâlnim cu ea în fiecare zi. Între cei dragi aflăm că cineva a plecat între noi şi ne-a părăsit. Cum adică nu există moartea? Nu există dintr-un simplu motiv fundamental: Hristos a înviat din morţi învingând moartea! Şi dacă a înviat din morţi, de ce să nu înviez şi eu? De ce să nu înviezi şi tu? De ce să nu înviem şi noi? Faptul că Hristos a înviat din morţi reprezintă temelia credinţei noastre, căci «dacă Hristos n-a înviat, zadarnică este credinţa», credinţa noastră, spune Sfântul Apostol Pavel. Însă, Hristos a înviat şi S-a făcut început al învierii noastre, a tuturor“. La finalul slujbei, credincioşii au primit binecuvântarea Părintelui Mitropolit.

Mitropolitul Moldovei și Bucovinei va sluji la Piatra-Neamț și Botoșani

În a doua zi de Sfintele Paști, 9 aprilie a.c., Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan va sluji la Biserica „Sfântul Prooroc Ilie” – Speranța din Piatra-Neamț iar în a treia zi a Praznicului Învierii, ierarhul se va afla în mijlocul obștii monahale de la Mănăstirea Coșula din județul Botoșani.

De la același autor

Ultimele din categorie