Slujba Vecerniei unită cu Litia, la Biserica „Binecredinciosul Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt” din Iaşi
Cu prilejul hramului bisericii, sâmbătă, 1 iulie, la Parohia „Binecredinciosul Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt” din Iaşi a fost săvârșită slujba Vecerniei unită cu Litia de către un sobor de preoți și diaconi.
Credincioșii ieșeni din zona cartierului Podu Roș au participat sâmbătă seară la slujba Vecerniei unită cu Litia, oficiată în cinstea Sfântului Voievod Ștefan cel Mare de către un sobor de preoți și diaconi, protos fiind pr. prof. dr. Viorel Sava.
Răspunsurile la strană au fost oferite de două coruri: Corul psaltic „Tessalonikeis Imnodoi” din Tesalonic, Grecia, și grupul psaltic „Sfântul Ierarh Iosif cel Milostiv” al Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași.
Cuvântul de învățătură a fost rostit de părintele Constantin Sturzu, consilier al Sectorului comunicare şi relaţii publice al Arhiepiscopiei Iaşilor, care a vorbit despre rolul pe care l-a avut Sfântul Voievod Ștefan cel Mare în istoria neamului românesc:
Sfântul Ștefan a știut să preia cele din neamul lui și să pună în lucrare cele ce erau în vremea lui, să adune toate energiile și să le coaguleze. A înțeles și el atunci, cum și noi înțelegem astăzi, că cel mai mare pericol nu vine din afară, ci mai degrabă din înăuntru. De aceea, Sfântul Ștefan era foarte aspru cu cei care trădau, pentru că știa că acolo este pericolul mare și știa că dacă reușește să-i adune pe toți ai săi în jurul său devine de neînfrânt, cum a și fost de cele mai multe ori. Așadar, Sfântul Ștefan a fost un om care s-a născut într-un neam credincios, într-un neam care a știut să își apere în chip smerit locul în istorie.
La final, în semn de apreciere pentru lucrarea culturală desfășurată la noi în țară, protopsaltul prof. univ. dr. Ioannis Liakos a primit din partea Mitropoliei Moldovei și Bucovinei distincția „Crucea Sfântului Ierarh Dosoftei” pentru mireni.
Duminică dimineață, pe 2 iulie, ieșenii sunt așteptați să participe la Sfânta Liturghie oficiată de Preasfințitul Antonie, Episcop de Bălți, cu prilejul sărbătoririi hramului principal. Totodată, duminică seară, în biserica parohiei va avea loc un Concert psaltic internațional, propus și organizat special în cadrul anului comemorativ al imnografilor, psalților și cântăreților bisericești, în Patriarhia Română.