Slujire arhierească la Parohia „Sfânta Treime” din Smârdan

Arhiepiscopia Iaşilor

Slujire arhierească la Parohia „Sfânta Treime” din Smârdan

Luni dimineață, 21 iunie 2021, de sărbătoarea Preasfintei Treimi, Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, a oficiat Sfânta Liturghie la Parohia „Pogorârea Sfântului Duh”  și „Sfânta Treime” din localitatea Smârdan, Protopopiatul Darabani, județul Botoșani.

Credincioșii din localitatea botoșăneană Smârdan s-au rugat luni dimineață, 21 iunie, la Sfânta Liturghie săvârșită de PS Nichifor Botoșăneanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, cu prilejul hramului locașului de cult.

În cuvântul de învățătură, ierarhul a afirmat că învățătura despre Sfânta Treime este de mare preț în Biserica noastră: „Dumnezeu lucrează în lume de la începutul ei și cunoaște gândul omului. Nu a fost vreun timp în care omul să nu îl cunoască pe Dumnezeu pentru că Dumnezeu însuși s-a făcut cunoscut în măsura în care oamenii au dorit și au înțeles să îl cinstească drept pe Dumnezeu. După cum multe a cunoscut omul despre Dumnezeu sau a gândit despre Dumnezeu până la venirea lui Dumnezeu în lume, dar nicicând nu și-a putut imagina că Dumnezeu cel Atotputernic ar putea veni pe pământ și să spele picioarele ucenicilor Săi, picioarele oamenilor, să se lase scuipat și să nu trimită fulger din cer, să se lase lovit și să nu se usuce mâna celui ce face acest lucru, să se lase răstignit și să nu fie ploaie de foc peste acel loc, mai mult decât peste locul Sodomei și al Gomorei. Omul nu și-a putut închipui așa ceva și numai aceste mărturi de n-ar avea Sfânta Scriptură, putem înțelege măreția lui Dumnezeu și adevărul celor scrise de neputut a fi închipuite de om. Asemenea Tainei Sfintei Treimi, dacă nu le-ar fi descoperit însuși Hristos Dumnezeu, Sfânta Treime, un Dumnezeu în ființă, un Dumnezeu în care este o unitate desăvârșită de voință, de acțiune, de iubire, dar un Dumnezeu în trei persoane, ar fi fost cu neputință să ne închipuim. Același gând în trei persoane, aceeași lucrare, aceeași împărtășire asupra lumii, încât nu putem vorbi de Dumnezeu Fiul fără să vorbim de Dumnezeu Tatăl și invers. În Biserică, credința în Sfânta Treime este de mare preț și ne închinăm Sfintei Treimi pentru că numai Dumnezeu în trei persoane poate să reverse și să se aplece cu iubire de oameni, pentru că a cunoscut iubirea în rândul celor trei persoane, în relația dintre trei persoane”.

La final, părintele paroh Andrei Grigore a adresat celor prezenți un cuvânt de mulțumire pentru slujba de hram, oficiată la Parohia Smârdan.

Scurt istoric

Biserica „Pogorârea Sfântului Duh” și „Sfânta Treime” din Smârdan face parte din Protopopiatul Darabani. În anul 1895 a luat ființă satul Canada, care ulterior, în 1896 este menționat oficial, purtând această denumire până în anul 1908, când localitatea se va numi definitiv Smârdan, în amintirea unei localități din sudul Dunării, unde armata română a luptat în Războiul pentru Independență. În luna noiembrie 2005, părintele Andrei Silviu Grigore este numit paroh al comunității din Smârdan, prin decizia Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei și Bucovinei.

Citește despre: