Cum ne protejăm copiii de expunerea la electricitate?

Social

Cum ne protejăm copiii de expunerea la electricitate?

    • Cum ne protejăm copiii de expunerea la electricitate?
      Cum ne protejăm copiii de expunerea la electricitate?

      Cum ne protejăm copiii de expunerea la electricitate?

Curiozitatea este o caracteristică definitorie pentru copiii mici. Atunci când învață să meargă, tot ce e în jurul lor trebuie explorat, atins, mirosit, uneori chiar și gustat. Dorința de a cunoaște ceva nou este benefică fiindcă îi ajută pe micuți să învețe și să se dezvolte sănătos. Dintre accidentele care se pot petrece în casă, cele legate de electricitate par a fi mai frecvente în rândul copiilor.

Înainte ca aceștia să poată înțelege ce se întâmplă dacă ating cu mâinile ude mașina de spălat care e în funcțiune, adulții pot lua anumite măsuri pentru a preveni întâmplările nefericite.

Copiii vă imită modul de folosire al aparatelor electrice

Îi invit părinți să facă un mic experiment: imaginați-vă că totul în jurul dumneavoastră devine de trei-patru ori mai mare decât este în realitate: masa, șifonierul, scaunele, camera etc. Într-o lume similară trăiesc copiii. Evaluați cu ochii lor cele ce se află în jur. Priviți camera de la înălțimea micuților și identificați tot ce pare tentant sau periculos de atins și aranjați lucrurile astfel încât nimic să nu le poată face rău pentru că deseori „paza bună trece primejdia rea”. Nu spuneți niciodată că „așa ceva ei nu pot face”, că nu se vor pricepe să apese un buton sau să bage un ștecher în priză. Copiii vă pot imita foarte bine dacă v-au văzut făcând același gest, dar ei nu cunosc efectele. Pot fi luate câteva măsuri necostisitoare în acest sens.  

Prizele din casă pot fi acoperite cu mici capace de plastic care împiedică copiii să introducă degetele sau anumite lucruri în orificiile prizei. Ele pot fi achiziționate și de la magazine generale, se găsesc cu ușurință și costă foarte puțin.  

Apa și energia electrică, o combinație periculoasă

Părinții trebuie să se asigure că nu există cabluri acolo unde obișnuiesc să se joace copiii, precum și faptul că toate aparatele sunt destul de departe de aceștia, astfel încât ei să nu ajungă la ele sau să nu le suscite curiozitatea. Apa și energia electrică sunt o combinație periculoasă. Aparatele electrice din bucătărie - prăjitorul de pâine, cuptorul cu microunde etc., toate care funcționează prin conectarea la electricitate să fie poziționate departe de chiuvetă sau de orice altă sursă de apă.

Există momente în care securitatea electrică a copiilor mici trebuie să fie luată în seamă și în afara casei. Stâlpii de electricitate, firele electrice care adesea sunt în apropierea copacilor și a acoperișurilor, e bine ca acestea se fie departe de locul unde copiii obișnuiesc să se joace. Ei ar trebui învățați să nu se atingă niciodată de firele conductoare de curent.

Atunci când înalță zmee sau planoare, ele se pot agăța în firele electrice și de aceea e potrivit ca ele să fie ridicate în parc sau în câmp deschis. În cazul în care jucăriile se încurcă printre fire, învățați copiii să vă ceară ajutorul.

Sfaturi pentru părinți:

·         Închideți întrerupătoarele (există produse care permit circuitului electric să se închidă în mod automat).

·         Depozitați cu atenție aparatele  electrice și electronice.

·         Nu lăsați aparatele să funcționeze pe timpul  nopții și nici conectate la priză peste zi dacă nu le folosiți, pentru a nu se curenta copiii.  Economisirea energiei electrice nu ajută doar la protejarea mediului, ci se reflectă pozitiv și în bugetul familiei.

·         Chemați un electrician atunci când constatați o neregulă.

·         Alegeți să cumpărați copiilor jucării electrice alimentate cu baterii, iar nu care necesită conectare la priză.

·         Nu conectați mai multe aparate la o singură priză sau la un cablu prelungiror. Acest lucru ar putea deteriora sistemul electric din casă și chiar să provoace un incendiu.

·         Asigurați-vă că toate cablurile electrice sunt ascunse de ochii copiilor (pe cât se poate), curate și ordonate.

·         Sfătuiți-vă copiii să vă ceară ajutorul atunci când vor să conecteze la priză un aparat electric.

·         Amintiți-le să nu atingă un aparat în funcțiune cu mâinile ude.

·         Nu lăsați în funcțiune nesupravegheată instalația electrică din bradul de Crăciun.

Rugăciunea către îngerul păzitor, o măsură sigură de precauție

Există câteva moduri distractive pe care părinții le pot folosi astfel încâtcopiii să învățe să evite singuri eventualele pericole. Cărțile de colorat care au ca temă securitatea electrică înfățișează imagini sugestive (ele îndeamnă copiii să stea departe de firele electrice deteriorate, să nu țină aparatele electrice lângă apă și multe alte lucruri).Totodată, există multe documentare video care pot fi vizionate în familie și dezbătute. Părinții mai creativi pot inventa jocuri care să simuleze anumite situații și să invite copiii să găsească posibile soluții.

Deși pe piață se găsesc foarte multe articole pentru siguranța copiilor, acestea nu sunt înlocuitorii responsabilității și supravegherii adulților. Toate aceste măsuri de precauție ar trebuie să fie desăvârșite de rugăciunea copiilor (sau dacă aceștia încă nu pot vorbi – a părinților pentru ei) către îngerul păzitor.

(Surse de documentare: www.familyresource.com, www.safetyed.org , www.switchedonkids.org.uk - un sait interesant pentru copii și părinți despre electricitate și utlizarea ei în siguranță)