Stavrofora Lucia Dumbravă, proinstareța Mănăstirii Pasărea, a plecat la Domnul

30 Mai 2022 13:51 Arhiepiscopia Bucureştilor

Proinstareța Mănăstirii Pasărea s-a mutat la Domnul ieri, 29 mai. Stavrofora Lucia Dumbravă a condus mănăstirea în perioada 1966-2007. Ajunsă foarte tânără la poarta mănăstirii, a fost găsită plângând de maici, cărora le-a spus „că plânge de bucurie, pentru că are înaintea ochilor locul unde ar vrea să rămână până la sfârșitul zilelor”.

„În istoria de peste 200 de ani a Mănăstirii Pasărea, Stavrofora Lucia Dumbravă rămâne stareța cu cea mai lungă perioadă de slujire în această ascultare”, a declarat Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul pentru Trinitas TV.

„Activitatea de stareță a Mănăstirii Pasărea a însemnat numeroase realizări, atât la cele două biserici ale mănăstirii, biserica mare și biserica din cimitir, înființarea muzeului, a unor ateliere, reparația caselor monahale cu sprijinul Patriarhiei, cu implicarea personală a Patriarhului Justinian Marina, dar și înființarea, în 1995, a seminarului monahal de la Mănăstirea Pasărea, devenit ulterior Seminarul Teologic Ortodox «Sf. Filofteea»”, a mai precizat Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Pe lângă realizările din cadrul mănăstirii, Stavrofora Lucia Dumbravă a participat la numeroase întruniri internaționale, alături de starețele cunoscutelor mănăstiri Agapia, Văratec, Dealu și altele, la unele susținând referate despre viața monahală și despre specificul acesteia în Biserica Ortodoxă Română. În timpul stăreției sale mănăstirea a fost vizitată de patriarhi din întreaga lume.

Stavrofora Lucia Dumbravă împli­nise 90 de ani în 14 aprilie 2020. S-a născut la Silistra, fiind al treilea din șase copii. Mama i-a murit când avea opt ani.

Înmormântarea va avea loc marți, de la ora 12:00.

Sursa: basilica.ro

Ultimele din categorie