Testamentul părintelui Justin lăsat poporului român
Pelerinii din toată ţara au venit astăzi în număr mare la Mănăstirea Petru Vodă din judeţul Neamţ pentru a-l conduce pe ultimul drum pe părintele Justin Pârvu. Stareţul acestei aşezări monahale a plecat în lumea veşniciei duminică, 16 iunie 2013, după o perioadă de suferinţă. Înmormântarea a fost oficiată de Înalt Preasfinţitul Teofan, alături de un sobor de ierarhi, preoţi şi diaconi. Mesajul de condoleanţe al Preafericitului Părinte Daniel a fost citit de PS Ioachim Băcăuanul. În cele aproape patru zile cât părintele Justin a mai zăbovit cu trupul neînsufleţit pe pământ, românii de pretutindeni au venit să-i aducă un ultim omagiu.
Părintele Justin Pârvu a fost aşezat astăzi sub streaşina ctitoriei Preacuvioşiei Sale de la Petru Vodă. Marele duhovnic a plecat în lumea veşnică acum patru zile, după ce a trecut printr-o suferinţă de şase săptămâni. Aşezarea monahală de la Petru Vodă şi-a continuat în aceste zile rânduiala athonită instituită de părintele Justin. Dis de dimineață s-a oficiat Utrenia, Miezonoptica, Ceasurile şi Sfânta Liturghie în Biserica "Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil". Timp de aproape şapte ore soborul preoţilor şi diaconilor au petrecut în rugăciune, având în apropierea lăcaşului de închinăciune sicriul cu trupul părintelui Justin Pârvu.
În semn de preţuire pentru toată jertfa şi dragostea pe care a manifestat-o faţă de toţi cei care i-au călcat pragul, sicriul părintelui a fost aşezat într-un baldachin confecţionat special pentru acest moment. În altarul de vară al mănăstirii s-a oficiat de la ora 9:00 Sfânta Liturghie de către Înalt Preasfinţitul Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, PS Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, şi de PS Longhin, Episcop de Bănceni, Ucraina, alături de un sobor de preoţi şi diaconi. Răspunsurile la strană au fost oferite de Corul "Byzantion", dirijat de Adrian Sîrbu.
Mii de pelerini în jurul părintelui Justin
Odată cu trecerea orelor numărul credincioşilor care au trecut prin dreptul sicriului părintelui Justin Pârvu a crescut. Potrivit estimărilor Jandarmeriei Neamţ, peste 10.000 de credincioşi au venit astăzi la Petru Vodă ca să-şi ia rămas-bun de la părintele Justin. Înalt Preasfinţitul Teofan, alături de soborul ierarhilor, preoţilor şi diaconilor, a săvârşit slujba înmormântării. PS Ioachim Băcăuanul a transmis mesajul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la slujba de înmormântare a părintelui arhimandrit Justin Pârvu, iar ierom. Xenofont Horga, de la Mănăstirea Petru Vodă, a prezentat viaţa părintelui Justin Pârvu. De asemenea, ierom. Xenofont Horga a menţionat că cele 40 de zile de suferinţă ale părintelui Justin au fost trăite cu o demnitate impecabilă şi cu o plinătate de har. "Chipul părintelui Justin va rămâne mereu în inimile noastre. Ca duhovnic, părintele a avut dreapta socoteală şi nu a pus pe nimeni într-un şablon. S-a luptat mereu să pună în sfeşnic lumina pe care Dumnezeu a pus-o în fiecare la Sfântul Botez", a remarcat ierom. Xenofont Horga.
Patru lucruri lăsate spre împlinire poporului român
În continuare, IPS Părinte Mitropolit Teofan a adresat un cuvânt în care a amintit de testamentul pe care părintele Justin l-a lăsat Mănăstirii Petru Vodă şi poporului român. "După ce a dus o viaţă înălţătoare, tulburătoare şi sfântă, părintele Justin Pârvu s-a îndreptat spre împărăţia cerurilor. Părintele a pregustat împărăţia cerurilor încă din această viaţă, dobândind-o din plin în lumina cea neînserată a lui Dumnezeu. S-a dus la Hristos, fără de care nu a conceput, din tinereţea lui până pe patul de suferinţă, să trăiască vreo clipă. A fost conştient de faptul că în Hristos trăieşte, viază şi se mişcă. S-a născut în cer, cum spuneau creştinii altă dată, după ce a fost binecuvântat de Dumnezeu să se nască întru împărăţia cerurilor încă din această lume. S-a dus la fraţii şi surorile sale de suferinţă, care au plecat din această viaţă cu multă vreme înaintea sa. În ultimele zile ale vieţii sale, în chilia de alături, într-un moment de har, a mărturisit un testament care să fie împlinit de cei care rămân în urmă. Părintele a ţinut să ceară iertate tuturor, a menţionat persoana care să-i urmeze în funcţia de stareţ, iar la final a dorit să comunice patru lucruri poporului român. Părintele a accentuat că trebuie să fie unitate în orice situaţie, iar apoi a îndemnat la multă pocăinţă, astfel încât Dumnezeu să ne ierte de multele noastre păcate. În al treilea rând, părintele Justin a spus că în Biserică trebuie să fie ascultare, iar apoi a îndemnat la multă rugăciune", a spus Înalt Preasfinţitul Părinte Mitropolit Teofan. Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a citat apoi câteva cuvinte scrise de părintele Justin Pârvu referitoare la familie. "Având în gând pe Dumnezeu, neamul său şi familia creştină, părintele Justin Pârvu a dorit să stea permanent de veghe. Mulţumim Preasfintei Treimi pentru că a binecuvântat ca părintele Justin Pârvu să se nască pe pământ românesc şi pentru că l-a apărat în vreme de prigoană cruntă. Mulţumim lui Dumnezeu pentru că i-a dat părintelui puterea mărturisirii în vremurile acestea atât de tulburate pentru neam şi pentru familie. Să-L rugăm pe Dumnezeu să-l odihnească pe părintele în lumea drepţilor şi să-l ierte pentru păcatele pe care le-a săvârşit în această viaţă", a dăugat IPS Teofan.
"Ne primea cu multă dragoste de fiecare dată"
În cele patru zile de pelerinaj, credincioşii au trecut prin dreptul sicriului cu trupul neînsufleţit al părintelui Justin. Unii au vărsat lacrimi, iar alţii au avut chipul de lumină ştiind că duhovnicul lor se bucură de lumina împărăţiei cerurilor.
"L-am văzut ultima dată pe părintele Justin acum un an de zile la Spitalul Judeţean din Constanţa. De când l-am cunoscut pe părintele Justin, întreaga noastră familie s-a apropiat sufleteşte de Cuvioşia Sa. Am apreciat virtuţile părintelui şi faptul că ne primea cu multă dragoste de fiecare dată. Deşi nu am stat vreodată de vorbă cu părintele, era suficient să-l priveşti, să-ţi ofere binecuvântare şi să te încurajeze cu o vorbă bună", a mărturisit Maria Ştefan din Constanţa.
"Părintele Justin Pârvu a fost pentru toţi localnicii de la poalele Muntelui Ceahlău un model. Mereu am fost încurajaţi de faptul că părintele se roagă pentru noi şi pentru tot poporul român pe care l-a iubit atât de mult. Muntele Ceahlău, prin aşezările monahale şi prin sihaştrii care înălţau rugăciuni către Tronul Preasfintei Treimi, şi părintele Justin de la Petru Vodă ne-au ajutat să avem o viaţă liniştită şi să fim optimişti în faţa necazurilor", a declarat Florentina Damian din Ceahlău.
"Părintele Justin ne oferea multe sfaturi bune şi învăţături din Sfinţii Părinţi. Prin grija părintelui, mulţimile de pelerini care păşeau în mănăstire au primit hrană. De mai multe ori, părintele Justin a ajutat oamenii din zona noastră cu orice aveau nevoie. Unii oameni necăjiţi au primit câte un animal pentru a avea cu ce-şi creşte copiii, alţii au plecat de la mănăstire cu alimente", a spus Mihai Andronic din Poiana Largului.