Turnul Prosfori din Ouranopoli

La intrarea în Sfântul Munte, pelerinii și vizitatorii din Ouranopoli sunt întâmpinați de turnul Prosfori, un monument arhitectural medieval cu o istorie agitată ce a avut, până recent, un rol important în anumite episoade și evenimente istorice.

Povestea turnului începe în perioada bizantină. Turnul, împreună cu alte clădiri, a fost construit înainte de anul 1018, la metocul vatopedin din Prosfori.

În mai 1379, Mitropolitul Ioan Paleologul al Tesalonicului a absolvit turnul de taxele datorate. Turnul a suferit pagube importante la cutremurul din 1585, după care au urmat lucrări de lungă durată pentru reparații și reabilitare, din care a rezultat aspectul său actual.

Turnul a fost adăpost atât pentru refugiați, mai ales pentru cei din Propontida, până în 1922, cât și pentru cuplul englezo-australian Lock, în 1928. Aceștia au oferit ajutor refugiaților din timpul Primului Război Mondial și, mai târziu, sinistraților de la cutremurul din 1932, iar în paralel au ajutat la repararea construcției.

Astăzi, după lucrările de reabilitare, interiorul turnului păstrează structura autentică din secolul al XIX-lea. În partea de nord-vest a turnului se află arsanaua, construită în anul 1865, împreună cu debarcaderul, astăzi neutilizabil. În interiorul monumentului este organizată o expoziție ce cuprinde descoperiri importante ale Mănăstirii Zygos din apropiere.

Date de contact

Adresă: Tower Prosforios, Ouranoupoli 630 75, Greece

Program de vizitare: marți-duminică 8:30 AM-3:00 PM

(Foto) Turnuri athonite

(Foto) Ouranopoli – Cel mai popular punct de plecare spre Sfântul Munte Athos

De la același autor

Ultimele din categorie