Turnul Morfono – Athos
La mijlocul distanţei dintre Mănăstirile Caracalu şi Marea Lavră, pe o colină se înalţă turnul numit Morfono – ultima mărturie a existenţei Mănăstirii Amalfion, aşezământ athonit de rit latin întemeiată la anul 985 de Leon de Benevento, ucenic al Sfântului Atanasie Athonitul.
Monahul Leon de Beneveto, însoțit de șase ucenici, a venit în Athos în jurul anului 980 şi s-a aşezat la Marea Lavră, sub povăţuirea Sfântului Atanasie Athonitul. Mai apoi, între anii 985-990, cu ajutor considerabil din partea Sfinților Ioan și Eufimie ai Ivironului, grupul de călugări latini, în frunte cu egumenul Leon, a ridicat Mănăstirea Amalfion. Mănăstirea a fost închinată Maicii Domnului, iar vieţuitorii aşezământului, veniţi cu toţii din mica republică maritimă Amalfi, urmau regulile Sfântului Benedict de Nursia.
Prin cel de-al doilea Tipicon Athonit din 1045 emis de împăratul Constantin Monomahul, Mănăstirea Amalfion a primit privilegiu de a deține o corabie. Aceasta era necesară în special pentru transportul proviziilor venite din colonia amalfitană din Constantinopol.
După Schisma de la 1054, călugării de aici au rămas în comuniune cu soborul părinţilor athoniţi. Mănăstirea Sfânta Maria a Amalfitanilor mai este pomenită în anul 1198 într-un decret al împăratului Alexie al III-lea. După acest moment, mănăstirea a intrat treptat în declin.
În anul 1287, la cererea Marii Lavre, Protosul Ioan al Athosului trece Amalfionul sub conducerea Lavrei Sfântului Atanasie. Acest transfer este confirmat atât de Patriarhului Grigorie al II-lea al Constantinopolului, cât și de împăratului Andronic al II-lea Paleologul.
Mănăstirea Amalfion a fost distrusă în raidurilor piraților din anul 1307. În urma atacurilor, din cele peste 200 de aşezăminte existente în Athos în secolul al XIII-lea, aveau să supraviețuiască numai 25.
Din vechea mănăstire a rămas până astăzi numai impunătorul turn dreptunghiular ce poartă blazonul vulturului heraldic, precum și unele vestigii ale zidului de sud-vest, o parte din cimitir și ceva rămășițe ale vechiului doc unde corăbiile își descărcau cândva proviziile aduse de la Constantinopol.
(Foto) Turnul Morfono – ultima mărturie a fostei mănăstirii Amalfino din Athos
(Foto) De la Morfono la Schitul Lacu – Pe potecile Sfântului Munte
(Foto) De la Iviron la Morfono – Pe potecile Sfântului Munte
Bisericuța clădită într-o zi, de la Marea Lavră – Athos
Mănăstirea Esfigmenu – Athos
Realizat deCitește despre:Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Mitropolia Moldovei și Bucovinei | © doxologia.ro