Chilia „Sfântul Mina” – Vigla, Athos
Chilia Sfântul Mina se găsește în extremitatea sud-estică a peninsulei athonite, la 250 de metri deasupra mării.
În antichitate, generalul persan Mardonius și-a pierdut în acest loc o treime din flota sa, adică 300 de corăbii și peste 20 000 de soldați.
Chilia „Sfântul Mina” a fost construită la începutul secolului al XIX-lea. După un timp, chilia a fost afectă de un incendiu provocat de un fulger, fiind salvată doar biserica.
În anul 1933, așa cum se poate citi pe o inscripţie din biserica chiliei închinată Marelui Mucenic Mina, un oarecare monah Mina a rezidit chilia şi biserica. Catapeteasma sculptată, precum și ușile și ferestrele, au fost lucrate de același bătrân, care a fost un sculptor desăvârșit.
În anul 1989, după câteva decenii de părăsire, la Chilia Sfântul Mina din Vigla a venit părintele Iosif Bairaktáris, de metanie din Mănăstirea Dohiariu. El a găsit chilia ruinată. De atunci, cu timp şi fără timp, dar mai ales cu multă osteneală, părintele încearcă să refacă chilia, făcând-o loc de sălaș duhovnicesc pentru toți închinătorii care îi trec pragul.
Între anii 1997-1998, părintele Iosif a refăcut pardoseala de marmură a bisericii. A rezultat o adevărată operă de artă, alcătuită din figuri geometrice mozaicale. Mai multe sculpturi de marmură, piatră și lemn împodobesc chilia.
În preajma chiliei, părintele Iosif a înălţat un imens steag grecesc, dar și unul bizantin prin care salută piloţii avioanelor militare ce au un punct de trecere în apropiere, dar şi pe marinarii de pe navele Pazei de Coastă când trec pe acolo.
Odată, la chilie, un stareţ bătrân se pregătea pentru sărbătoarea hramului, dar era necăjit deoarece din cauza unei ploi torenţiale nu reuşise să invite pe nimeni la sărbătoare. Astfel, după vecernie, stareţul se ruga direct Sfântului Mâna: „Sfinte Mina, îmi cer iertare că anul acesta nu am putut invita pe nimeni la praznicul tău din cauza vremii ploioase. Cheamă-i tu însuţi pe oaspeţi la sărbătoare ... doar ai mai multe posibilităţi ca mine.” A doua zi curtea chiliei era neîncăpătoare pentru mulţimea care venise să cinstească praznicul Sfântului Mina. Era mai multă lume decât în alţi ani când fuseseră făcute invitaţii speciale.
(Foto) Popas la Chilia „Sfântul Mina” din pustia Vigla, Athos
Candela Sfântului Eftimie cel Mare din pustiul Iordanului
Sfântul Eftimie cel Mare – schitul eroilor români
Realizat deCitește despre:Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro