Un catehism liturgic, o reconstrucție catehetică a liturgicului
Citim astfel o cateheză lărgită și bine articulată despre construcția internă – cu fundamentare scripturistică și patristică – a Tainelor Bisericii (Botez, Mirungere, Împărtășanie, Spovedaniei, Maslului, Preoției și Nunții) precum și a ierurgiilor.
Sunt foarte des întrebat despre cuvintele de bază ale cunoașterii Sfintelor Taine și Ierurgii și m-am bucurat când am redescoperit lucrarea Înaltpreasfințitului Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, Despre Sfintele Taine și Ierurgii. O carte dogmatico-liturgică pe înțelesul tuturor (Ed. Doxologia, Iași, 2019, 149 pg.).
Citim astfel o cateheză lărgită și bine articulată despre construcția internă – cu fundamentare scripturistică și patristică – a Tainelor Bisericii (Botez, Mirungere, Împărtășanie, Spovedaniei, Maslului, Preoției și Nunții) precum și a ierurgiilor. În cea din urmă perspectivă, insistența pe Aghiasma Mare și mică, pe înmormântare și exorcisme vine din nevoia de a lămuri pastoral o serie de amănunte legate de viața imediată a parohiei.
De altfel, întregul volum are acest profil de pastorală-catehumenală, după cum ne descoperă și Părintele Mihai Vizitiu în Prefața sa (pp. 7-27). Modul în care scriitura vine spre cititor, amănuntele iscusit armate în textul apologetic dese ori, aduc dinaintea noastră un catehism după cea mai clasică definire a acestuia. O Bibliografie selectivă (pp. 137- 149) cumpănește textul și ne obligă la deschiderea cercetării, la adâncirea unor sensuri de cunoaștere și interpretare.
Sursa: tribuna.ro
Despre Sfânta Parascheva, altfel
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro