Un mitropolit din Africa a slujit astăzi, alături de IPS Teofan, la Catedrala Mitropolitană din Iași
În Duminica a 27-a după Rusalii, 4 decembrie 2022, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a slujit la Catedrala Mitropolitană din Iași, împreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Serafim, Mitropolit de Zimbabwe și Angola (Patriarhia Alexandriei). Ierarhul străin se află pentru câteva zile în țara noastră, fiind invitat la lucrările Conferinței Internaționale a Asociației de Cercetare Ortodoxă „Sfântul Ioan Hrisostom” - The Pillars of Orthodox Spirituality, care au avut loc la începutul lunii, la Muzeul Mitropolitan.
În prima duminică a lunii decembrie, Părintele Mitropolit Teofan a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala Mitropolitană, dimpreună cu Părintele Mitropolit Serafim, în prezența a sute de ieșeni și pelerini, care au poposit la Iași pentru a se închina moaștelor Sfintei Parascheva.
Predica de după citirea Sfintei Evanghelii a fost rostită de IPS Serafim, care a afirmat în câteva rânduri că omul trebuie să-l căute pe Hristos, pentru ca el să pășească în lumină:
Domnul Hristos a mers să se întâlnească oriunde cu oamenii, indiferent de credința celor cu care s-a întâlnit. Dacă astăzi cineva ar intra într-o sinagogă a evreilor, ar fi un scandal. Hristos a mers acolo pentru că a înțeles că toți oamenii sunt fiii lui Dumnezeu, iar când s-a întâlnit cu femeia despre care a făcut mențiune Evanghelia de astăzi, suferind de optsprezece ani, a vindecat-o. Dar pentru a o vindeca, s-a adresat și a spus: «Îți sunt iertate ție păcatele tale». Prin urmare, tot ceea ce se nu se întâmplă bine și tot ceea ce nu este bun în această lume, este legat și de păcat. Păcatul este depărtarea și îndepărtarea noastră de Dumnezeu. Ce este însă, în faptă, păcatul? Sfântul Ioan Teologul ne spune că păcatul este făptuirea unei fapte rele și a unei nedreptăți față de tine, o nedreptate față de oamenii pe care îi întâlnim și față de natura înconjurătoare, creația lui Dumnezeu, pe care o distrugem. Toate acestea se întâmplă atunci când ne îndepărtăm de Domnul. Când închidem ochii noștri, înțelegem că întunericul este lipsa luminii. Hristos este lumina și fără de El mergem în întuneric, orbi fiind. Iar în ceea ce privește femeia de astăzi, femeia gârbovă, Hristos a spus că ea a fost legată de satana. Omul care umblă și nu pășește în această viață împreună cu Hristos, dă mâna lui în întuneric, diavolului, și merge împreună cu el. De aceea, Hristos a precizat și a spus «Cine nu este cu mine, este împotriva Mea». Nu pentru că Hristos ar avea nevoie de partizani și de oameni care să-l urmeze, ci pentru că noi avem nevoie de lumină pentru a păși în lumină, în această lume.
Spre final, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan i-a mulțumit Mitropolitului de Zimbabwe și Angola pentru cuvântul de învățătură și pentru împreuna slujire, mărturisindu-le credincioșilor totodată cât de dificilă este „așezarea seminței ortodoxe unde nevoia este cea mai mare”.
Un nou diacon și un nou arhidiacon pentru Ansamblul mitropolitan
După cântarea „Cuvine-se cu adevărat”, teologul Mihail Pelin a fost purtat de părinții slujitori spre Sfântul Altar și a fost hirotonit întru diacon, pe seama Catedralei „Sfântul Gheorghe” din incinta Ansamblului Mitropolitan. Tot astăzi, părintele diacon Ilarion Argatu, slujitor al Catedralei Mitropolitane, a primit crucea arhidiaconiei din mâna Mitropolitului Moldovei și Bucovinei.
Marți, de sărbătoarea Sfântului Ierarh Nicolae al Mirelor Lichiei, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan va oficia Sfânta Liturghie la Mănăstirea Coșula din Botoșani, iar Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor va participa la hramul Mănăstirii Popăuți din Botoșani.
Vă invităm să accesați și: