Un nou slujitor al Altarului, hirotonit de PS Atanasie de Bogdania

Episcopia Ortodoxă Română a Italiei

Un nou slujitor al Altarului, hirotonit de PS Atanasie de Bogdania

Cu ajutorul Domnului și cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Siluan, al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, duminică, 11 noiembrie 2019, a 25-a după Rusalii, Preasfințitul Părinte Arhiereu-Vicar Atanasie de Bogdania a săvârșit Dumnezeiasca Liturghie în Paraclisul „Adormirea Maicii Domnului” din incinta Centrului Eparhial, alături de un sobor de preoți și diaconi.

În această Duminică, Preasfințitul Atanasie le-a vorbit credincioșilor despre înțelesul duhovnicesc al pildei Samarineanului Milostiv: 

„Domnul, în această Evanghelie, Se descoperă iudeilor care veniseră la el să-L ispitească, iudei care cunoșteau foarte bine Legea cea Veche, însă uitau părțile cele mai inconfortabile. Le plăcea să țină tot tipicul, toate rânduielile, însă uitau de foarte multe ori de milostenie, de dragoste, de aproapele; de aceea, Domnul aduce pilda aceasta ca „o replică”, ei cunoscând poruncile, până și cea de aur, anume dragostea. Însă porunca dragostei, după cum răspunde și acest învățător de lege, se îndreaptă în două direcții: una arată relația noastră cu Dumnezeu, iar alta relația noastră cu aproapele. Pe când cea cu Dumnezeu este tainică, cea cu aproapele este una vizibilă, privind-o de multe ori raportându-ne la fapte. Iudeul, însă, care credea că aproapele poate fi doar un iudeu care respectă legile și tipicul vremii respective, Îl întreabă pe Domnul: „..dar cine este aproapele meu?”. Domnul, descoperindu-le că se înșală în privința aproapelui, le dăruiește o pildă care, după părerea noastră, conține toate cadrele de ajutorare a aproapelui”.

Despre înțelesul tainic al pericopei, Preasfinția Sa a adăugat:

 „Părinții Bisericii ne arată adevărata simbolistică a pildei: trecerea acelui om de la Ierusalim la Ierihon simbolizează căderea lui Adam din Rai pe pământ, din Ierusalimul cel Ceresc la Ierihonul pământesc. Omul este dezbrăcat de tâlhari, care reprezintă vrăjmașii neamului omenesc, diavolii, iar apoi este tâlhărit, rămânând pe jumătate viu, adică Harul Divin, haina Harului nu era pierdută definitiv”. Mai apoi, ierarhul le-a explicat credincioșilor fapta cea bună a Samarineanului: „Într-un paradox, vedem fapta Samarineanului asemănată de Sfinții Părinți cu două Sfinte Taine ale Bisericii, Taina Sfintei Mirungeri, cu untdelemnul sfințit, Sfântul și Marele Mir, și Taina Sfintei Euharistii. Samarineanul, ne relatează Sfântul Evanghelist Luca, toarnă untdelemn și vin. Sfinții Părinți spun că acest gest, asemănat cu cele două Taine, simbolizează modul prin care Domnul îl încununează și-l reface pe omul cel căzut în Cetățean al Raiului, al Ierusalimului celui Ceresc”.

La momentul potrivit din timpul Dumnezeieștii Liturghii, Preasfințitul Părinte Atanasie de Bogdania a săvârșit hirotonia întru preot a Cucernicului Părinte Diacon Vasile Apostol, pe seama Parohiei „Sfinții Împărați Constantin și Elena” – Venezia II, îndemnându-l pe noul hirotonit să primească cu multă responsabilitate misiunea încredințată și să-i păstorească pe ai săi credincioși spre bucuria întâlnirii cu Domnul Hristos Cel înviat.

La final, Preasfințitul Părinte Atanasie a adresat un cuvânt de mulțumire unui invitat special care a participat la Dumnezeiasca Liturghie, domnul Adrian Lemeni, Consilier Patriarhal la Sectorul de Învățământ al Patriarhiei Române și Profesor Universitar în cadrul Facultății de Teologie „Justinian Patriarhul” din cadrul Universității București.

Citește despre: