Vernisajul expoziţiei „Oameni şi îngeri. Oameni şi sfinţi”, un dialog între artă şi spiritualitate, găzduit la Iaşi

Arhiepiscopia Iaşilor

Vernisajul expoziţiei „Oameni şi îngeri. Oameni şi sfinţi”, un dialog între artă şi spiritualitate, găzduit la Iaşi

Duminică, 13 aprilie, în Sala „Vasile Pogor” a Primăriei Municipiului Iaşi a avut loc vernisajul expoziţiei „Oameni şi îngeri. Oameni şi sfinţi”, un eveniment cultural de tradiţie inclus în cadrul Proiectului „Religie, Medicină, Ştiinţă, Artă”.

La evenimentul desfăşurat în Sala „Vasile Pogor” a Primăriei Municipiului Iaşi a participat și Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, alături de reprezentanţi ai mediului academic, oficialităţi locale, artişti plastici şi numeroşi iubitori de artă.

Expoziţia reuneşte creaţii ale unor artişti contemporani din Iaşi şi din întreaga ţară, explorând, prin limbajul plastic, relaţia profundă dintre uman, divin şi sacrul din cotidian. Proiectul este realizat de Facultatea de Arte Vizuale şi Design, în parteneriat cu Primăria Municipiului Iaşi, Muzeul Naţional Brukenthal Sibiu, Uniunea Artiştilor Plastici Iaşi şi Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iaşi.

Mihai Chirica, primarul municipiului Iași a adresat celor prezenți un cuvânt de recunoștință:

Atât timp cât reușim să stăm împreună și să discutăm aceste teme, să le împletim într-un mod armonios și să le oferim ieșenilor, precum și tuturor celor care intră în contact cu noi, înseamnă că suntem un oraș binecuvântat și trebuie să-I mulțumim lui Dumnezeu pentru acest dar.

Evenimentul acesta nu face altceva decât să continue această împletire armonioasă – așa cum spuneam – a ceea ce face fiecare dintre noi, fie la locul de muncă, fie în viața de zi cu zi. Avem aici artiști plastici, profesori de filosofie, teologi, reprezentanți ai școlii și ai administrației locale.

Prin urmare, cred că putem forma împreună o forță capabilă să găsească calea cea bună pentru generațiile care vin. Mulțumesc și eu colegilor mei care s-au preocupat de continuitatea acestui eveniment și, de ce nu, în speranța că vom atrage și mai mulți participanți de-a lungul timpului, vă doresc tuturor să aveți sărbători binecuvântate, liniștite și pline de pace sufletească.

La rândul său, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan a adresat celor prezenți un cuvânt de reflecție și binecuvântare, spunând, printre altele:

Departe de a-și pierde identitatea, omul devine cu adevărat unic și personal, asumându-și modul de a fi al lui Dumnezeu. El are gândul lui Hristos, așa cum spune Sfântul Apostol Pavel. Se raportează la semenii săi și la ceea ce se întâmplă în lume nu oricum, ci așa cum a făcut-o și Hristos.

Aceasta, întrucât omul este templu al Duhului Sfânt. „Dacă vorbește cineva – spune Sfântul Apostol Petru – cuvintele lui să fie ca ale lui Dumnezeu. Dacă slujește cineva, slujirea lui să fie din puterea pe care o dă Dumnezeu.”

Ne bucură faptul că există această așezare împreună a lucrurilor rare, dar cu atât mai necesare: credința deschisă spre frumusețea artei și spre descoperirile științei. Medicina include și psihoterapia; arta înfățișează adevărul dumnezeiesc și se folosește de rezultatele cercetării științifice; știința, printr-o analiză onestă, îl recunoaște pe Dumnezeu ca izvor al existenței și se bucură de adâncurile artei.

Așadar, alese mulțumiri pentru această așezare împreună a lucrurilor esențiale din viață: îngerii și oamenii – împreună. Și, dacă se poate, cât mai împreună.

Evenimentul a oferit publicului un moment de reflecţie și întâlnire cu arta inspirată de credință, știință și umanitate, într-un spaţiu simbolic de dialog între domenii complementare ale cunoașterii și creației.

Citește despre: