Icoana rugăciunii – Deisis-ul din Vladimir
Icoana creează o legătură puternică între om și Dumnezeu. Există o dimensiune obiectivă a limbajului icoanei, dar și o dimensiune cu totul personală, în care se recunoaște oricine se roagă. O icoană poate să deschidă lumea noastră lăuntrică. Rugăciunea ne golește de egoism, făcând loc Celui Căruia ne rugăm.
Icoana Deisis din ținutul Vladimir a fost zugrăvită în secolul al XIII-lea. Astăzi, ea se află în Galeriile de Stat Treatiacov din Moscova. Deisis înseamnă rugăciune. În icoana Deisis, Hristos este reprezentat în ipostaza Dreptului Judecător, iar chipul Maicii Domnului și al Sfântului Ioan Botezătorul exprimă o stare de smerenie – pentru că își află adevăratul centru în Hristos Domnul.
La prima vedere, chipul Maicii Domnului exprimă o întristare, însă, cu cât o privești mai mult, chipul acesta se îndulcește, lăsând impresia unui zâmbet abia perceptibil. Tristețea este moderată de un zâmbet reținut, fiind spiritualizată printr-o gamă a durerii, străluminând chipul cu o înțelepciune plină de adâncime. Maica Domnului se înduioșează către Fiul Său, iar milostivirea sa și-o îndreaptă asupra celor care se roagă. Mântuitorul are și El o întristare meditativă, dar parcă ar spune credinciosului că, după Golgota suferinței, urmează Învierea cea veșnică.
În partea dreaptă, Sfântul Ioan Botezătorul este așezat ca martor și rugător pentru firea noastră slăbănogită de păcat. Se spune că această icoană se purta în călătorii, în războaie și în primejdii, fiind ocrotitoarea celor care se roagă cu credință.
„Cea mai frumoasă icoană a Maicii Domnului «Hodighitria» se află la Mănăstirea Neamț”
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro