Minunea cu un ostaș

Şi, iată, la un moment dat ne-a cuprins mare frică şi nedumerire, căci am văzut în temniţă o lumină mare, care strălucea peste noi. Când ne-am venit în fire, am văzut un bărbat cu păr cărunt şi plăcut la înfăţişare venind către noi şi am auzit un glas care ne-a spus de sus: «O, oamenilor! Chemaţi-l în ajutor pe Cuviosul Alexandru din Svir, căci el vă va izbăvi de aceste nenorociri!».

În luna august a anului 1673 a venit la Mănăstirea Preasfintei Treimi şi a Cuviosului Părinte Alexandru un ostaş împărătesc - Mochie Levov, locuitor al oraşului Gorodeţk, care a povestit în mănăstire următorul lucru: „Când eram în serviciul militar, în regimentul nobilului Vasilie Borisovici Şeremetiev, şi luptam împotriva necredincioşilor tătari din Crimeea, ni s-a întâmplat să ajungem lângă oraşul Konotop, unde, pe neaşteptate, necredincioşii tătari au năvălit asupra noastră şi ne-au luat în robie şi ne-au dus în ţara lor; acolo treisprezece oameni am fost daţi în grija unui tătar, Murza, la care am rămas în robie timp de treizeci de ani; ziua munceam la cele mai grele munci, iar noaptea stăteam în temniţă, în lanţuri de fier.

Într-o noapte, şezând în temniţă, am plâns mult, rugându-ne Domnului Dumnezeu şi Preacuratei Lui Maici şi chemându-i în ajutor pe toţi sfinţii. Şi, iată, la un moment dat ne-a cuprins mare frică şi nedumerire, căci am văzut în temniţă o lumină mare, care strălucea peste noi. Când ne-am venit în fire, am văzut un bărbat cu păr cărunt şi plăcut la înfăţişare venind către noi şi am auzit un glas care ne-a spus de sus: «O, oamenilor! Chemaţi-l în ajutor pe Cuviosul Alexandru din Svir, căci el vă va izbăvi de aceste nenorociri!». Şi, imediat, cel ce ni se arătase, s-a făcut nevăzut şi lumina a dispărut. Iar noi am făcut făgăduinţe către Cuviosul Alexandru din Svir. La două zile după aceea au venit nişte negustori greci şi ne-au răscumpărat de la acel Murza, iar apoi ne-au dus în Ţarigrad, de unde am plecat şi am ajuns cu bine în cetatea cea păzită de Dumnezeu, Moscova. De acolo toţi ne-am împrăştiat pe la casele noastre, pentru rugăciunile Marelui Făcător de minuni, ale Cuviosului Părinte Alexandru”.

(Sfântul Alexandru din Svir, Proorocul Sfintei Treimi, Ed. Egumenița, 2009, p. 144)

Citește alte articole despre: rugăciune, bărbat, lumină, soldat, temniță, noapte

Ultimele din categorie