„Viaţa şi opera teologică a lui Grigorie al II-lea Cipriotul, Patriarhul Constantinopolului (cu traducerea integrală a tratatelor)” – Jean - Claude Larchet

Prezentare de carte

„Viaţa şi opera teologică a lui Grigorie al II-lea Cipriotul, Patriarhul Constantinopolului (cu traducerea integrală a tratatelor)” – Jean - Claude Larchet

La Editura Doxologia a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, în Colecția „Patristica”, Seria „Studii” a apărut volumul nr. 19, „Viaţa şi opera teologică a lui Grigorie al II-lea Cipriotul, Patriarhul Constantinopolului (cu traducerea integrală a tratatelor)”. Traducerea din limba franceză a fost realizată de Marinela Bojin, iar traducerea textelor din limba greacă veche de Laura Enache.

Autorul acestei cărți este binecunoscutul profesor de Patrologie de la Universitatea din Strasbourg (Franța), și anume Jean - Claude Larchet. Acesta este recunoscut ca fiind unul dintre cei mai importanți teologi ortodocși contemporani. Născut în 1949, profesorul francez Jean-Claude Larchet este doctor atât în Filosofie (1987), cât și în Teologie (1994). Prima teză de doctorat, cea în filosofie, s-a intitulat „Terapeutica bolilor spirituale. O introducere în tradiția ascetică a Bisericii Ortodoxe”, în timp ce teza în teologie a avut titlul „Îndumnezeirea omului la Sfântul Maxim Mărturisitorul”.

Convertirea la Ortodoxie a lui Jean - Claude Larchet s-a petrecut în anul 1972, la vârsta de 23 de ani. Era un catolic practicant în acea perioadă, în care trebuia să pregătească o lucrare de master, studiind în același timp opera Sfântului Dionisie Areopagitul. Citind lucrări ale unor importanți teologi ortodocși a conștientizat faptul că Biserica Ortodoxă era mult mai apropiată de fundamentele creștinismului.

Revenind la volum dedicat lui Grigorie al II-lea Cipriotul, acesta a fost si este un strălucit scriitor bizantin, devenit patriarh de Constantinopol între 1283 și 1289. Numele Patriarhului Grigorie Cipriotul apare adesea în reflecțiile asupra problemei Filioque, mai ales în cadrul dezbaterilor ecumenice de fond, ce vizează un acord între ortodocși și romano-catolici, care rămân până azi profund despărțiți în privința acestui subiect.

Dacă vom avea ocazia să lecturăm această carte vom observa că gândirea sa teologică oferă noi perspective pentru dialog pentru că, refuzând cu fermitate filioquismul latin – conform căruia Duhul Sfânt purcede și din Fiul –, dezvoltă și clarifică ideea unor Părinți greci, potrivit cărora Duhul Sfânt există din Tatăl prin Fiul, într‑un sens acceptabil pentru Biserica Ortodoxă.

Grigorie Cipriotul este, de asemenea, recunoscut ca unul dintre inspiratorii Sfântului Grigorie Palama pentru unele aspecte ale teologiei sale despre energiile dumnezeiești.

Toate lucrările teologice scrise de Jean - Claude Larchet reprezintă o fericită îmbinare între demersul științific și sensul autentic al vieții în Biserică, altfel spus, între teologia academică și viața practică.

Cartea poate fi comandată online, aici: https://edituradoxologia.ro/viata-si-opera-teologica-lui-grigorie-al-ii-lea-cipriotul-patriarhul-constantinopolului-cu.

Citește despre: