Viața Sfântului Preot Mărturisitor Ilie Lăcătușu
Părintele Ilie Lăcătușu a fost unul dintre mărturisitorii temnițelor comuniste, care a trecut la Domnul în anul 1983.
Părintele Ilie s-a născut pe 6 decembrie 1909 în satul Crăpăturile, județul Vâlcea, din părinți binecredincioși. Și-a dorit de mic copil să-i slujească lui Dumnezeu și astfel, în 1934, a absolvit Facultatea de Teologie din București.
A primit hirotonia în preot la 1 septembrie 1934, pe seama parohiei Osica de Jos, județul Olt. El va sluji în această biserică până în luna noiembrie 1934, când este trimis în satul Buicești, tot din județul Olt. Părintele slujea neîncetat la biserică și în familie.
Începând cu anul 1942, Părintele Ilie Lacatusu este trimis ca preot misionar peste Nistru, în Odessa și județul Ribnița. În următorul an, părintele se va întoarce acasă, la soție și copii.
Părintele Ilie Lăcătușu a fost arestat în anul 1952 și dus în județul Constanța, la coloniile Galeș și Peninsula. În 1954 a fost eliberat, iar din 1959 până în 1964, a fost arestat și condamnat la muncă silnică în Deltă, la Periprava, unde l-a întâlnit pe părintele Iustin Pârvu. Acolo s-au petrecut fapte demne de viețile sfinților.
După ce a fost eliberat, s-a stabilit forțat la Bolintin, unde a lucrat ca zidar. Între anii 1965-2970, părintele Ilie a slujit într-o parohie din județul Teleorman, iar în 1970, a fost transferat în județul Ilfov la Cucuruz, unde, în ianuarie 1978, este pensionat. Suferințele din timpul vieții i-au afectat foarte mult sănătatea și din acest motiv și-a petrecut sfârșitul vieții în spital. A trecut la cele veșnice exact la 22 iulie 1983.
Pe 28 septembrie 1998, la înmormântarea soției părintelui Ilie, cei prezenți s-au aflat în fața unui fapt neașteptat: trupul părintelui era neputrezit, uscat și plăcut mirositor.
Sfântul Preot Mucenic Constantin Sârbu – Mărturisitor în temnițele comuniste
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro