(Video) Mănăstirea „Sfinții Trei Ierarhi” din Iași are un nou stareț  

20 Aprilie 2021 20:47  |  Evenimente
video:   Bogdan Bulgariu

În această după-amiază, 20 aprilie 2021, la Mănăstirea „Sfinții Trei Ierarhi” din Iași a fost hirotesit noul stareț al așezământului monahal, părintele Elisei Nedescu.

La eveniment au fost prezenți IPS Mitropolit Teofan și PS Episcop-vicar Nichifor Botoșăneanul, fostul stareț al mănăstirii.

Părintele Elisei a fost hirotesit ca stareț de IPS Mitropolit Teofan, după ce PS Nichifor Botoșăneanul, fostul stareț, a fost ales în demnitatea de Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor.

Hirotesia este rânduiala de slujbă prin care se acordă fie una dintre treptele clerului bisericesc inferior, fie una dintre rangurile onorifice, fie confirmarea într-o funcţie bisericească administrativă.

Mănăstirea „Sfinții Trei Ierarhi”, bijuteria bizantină a Iașului

Biserica închinată Sfinților Ierarhi Vasile, Grigore și Ioan a fost ridicată de către domnitorul Vasile Lupu între anii 1637 -1639, ca necropola domnească, reflectând aspiraţia ctitorului spre lumea bizantină. În anul 1641, la 13 iunie, mănăstirea devine prima casă din Moldova a moaştelor Sfintei Cuvioase Parascheva. În anul următor, 1642, Mitropolitul Petru Movilă scrie și prezintă Sinodului de la Iași celebra Mărturisire ortodoxă de credință. Așezământul monahal se află în centrul municipiului Iași, pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt.

Video pe aceeași temă

Ultimele din categoria Evenimente

Video de Bogdan Bulgariu

Pe aceeași temă

Recomandările zilei

Citește și