Viața Sfântului Teodor, Arhiepiscop de Rostov

Sfântul Teodor, fiind egumen și arhimandrit al mănăstirii Simonov, a fost un model în viața monahală și a avut numeroși ucenici cunoscuți ca mari asceți.

Sfântul Teodor, Arhiepiscopul de Rostov este prăznuit pe 23 mai (Soborul Sfinților din Rostov și Yaroslav) și 28 noiembrie.

Sfântul Teodor, Arhiepiscopul de Rostov, numit ca mirean Ioan, a fost fiul lui Ștefan (fratele Sfântului Serghie de Radonej), care a avut o funcție importantă în conducerea Cnezatului, sub Cneazul Andrei de Radonej.

Rămas văduv, Ștefan a devenit călugăr, și împreună cu fiul său de doisprezece ani a mers la Mănăstirea Sfântului Serghie, care prevedea viața ascetică a copilului Ioan. Acesta l-a tuns în monahism cu numele de Teodor la praznicul Sfântului Teodor Trihina (20 aprilie).

După ce Teodor a ajuns la maturitate a primit binecuvântare pentru a primi hirotonia în treapta preoției. Cu binecuvântarea Sfântului Serghie, Teodor a construit o biserică în cinstea Nașterii Preasfintei Fecioare Maria și a fondat o mănăstire pe malul râului Moscova, la locul numit Simonovo. Curând mănăstirea a început să atragă o mulțime de oameni. Sfântul Teodor a construit o chilie la cinci vestre de Kremlin, unde s-a retras petrecând în asceză strictă. Și aici ucenicii s-au adunat în jurul lui.

Sfântul Serghie a vizitat acel loc și a dat binecuvântare pentru întemeierea unei mănăstiri, iar Mitropolitul Alexie a dat binecuvântare pentru construirea unei biserici cu hramul Adormirii Maicii Domnului de la Novoe Simonovo, punând piatra de temelie în 1379. Vechea mănăstire Simonov a rămas la locul de înmormântare a călugărilor.

Datorită vieții sale virtuoase și ascetismului aspru, Sfântul Teodor a devenit cunoscut în Moscova. Sfântul Mitropolit Alexie l-a ridicat pe Teodor pe la rangul de egumen, iar Cneazul Dimitrie de Don l-au ales ca duhovnic său.

Sfântul Teodor a călătorit la Constantinopol de mai multe ori pentru problemele Bisericii ruse. La prima sa călătorie, în 1384, Patriarhul Nil l-a facut arhimandrit. Mănăstirea Simonov a fost pusă direct sub ascultarea Patriarhului, devenind astfel stavropighie patriarhală.

În 1387, Teodor a fost uns arhiepiscop de Rostov.

Fiind egumen și apoi arhimandrit al mănăstirii Simonov, cu toate că a fost preocupat cu multe problemele bisericești, Sfântul Teodor a fost model în viața monahală și a avut numeroși ucenici cunoscuți ca mari asceți: Sfinții Chiril (9 iunie) și Therapon (27 mai), fondatorii cunoscutei Mănăstiri Lacul Alb, care au fost tunși la mănăstirea Simonov.

Sfântul Teodor s-a ocupat cu pictura de icoane, cu care a împodobit atât mănăstirea Simonov, dar și multe biserici din Moscova.

La Rostov, Arhiepiscopul Teodor a înființat Mănăstirea Nașterea Maicii Domnului.

Moartea binecuvântata a sfântului a avut loc pe 28 noiembrie 1394.

Moaștele sale se află în Catedrala Adormirii Maicii Domnului Rostov.

Ultimele din categorie