Vizită pastorală a IPS Părinte Mitropolit Teofan la Baden-Baden, Germania

Arhiepiscopia Iaşilor

Vizită pastorală a IPS Părinte Mitropolit Teofan la Baden-Baden, Germania

Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, se află pentru câteva zile într-o vizită pastorală în Baden-Baden (Germania), cu prilejul împlinirii a 150 de ani de la sfințirea capelei ortodoxe române din oraș.

Sâmbătă, 19 noiembrie, IPS Părinte Mitropolit Teofan a săvârșit Slujba Vecerniei, urmată de cea a Litiei la Capela „Sfântul Arhanghel Mihail” din Baden-Banden, unde a fost prezent și Alteța Sa Princiară, Prințul Ștefan Sturdza.

În cuvântul de învățătură rostit la finalul slujbelor, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan a vorbit credincioșilor atât despre împletirea dintre modernitate și tradiție, cât și despre lucrarea pastorală din Baden-Baden: „Pentru creștini este importantă îmbinarea dintre tradiție și modernitate; lângă computer să ai și o carte, spre exemplu. Să fii european, dar să nu uiți că ești român, francez, german. Legătura noastră cu biserica de altă data, cu biserica de acum se rezumă în credința în Hristos și în atașamentul față de familie. Aceștia sunt cei doi stâlpi și dacă omul le are pe acestea două, rezistă în viață.” 

„De la ultima mea vizită aici, acum cinci ani, comunitatea, care s-a mai schimbat între timp, continuă  lucrarea de păstrare și înnoire pentru viitor a acestui loc de rugăciune al românilor, locaș ctitorit de voievodul Mihail al Moldovei. Mulțumim familiei princiare Sturdza pentru sprijinul Altețelor Sale și municipalității pentru investițiile în lucrările de reabilitare și de restaurare desfășurate aici”, a mai adăugat IPS Teofan.

Vizita pastorală a Mitropolitului Moldovei și Bucovinei la Capela „Sfântul Arhanghel Mihail” din Baden-Banden are loc cu prilejul împlinirii a 150 de ani de la sfințire, în 1866.  Capela, ctitorită de domnitorul Mihail Sturdza în memoria fiului său, mort la 17 ani, a fost inclusă în rândul monumentelor istorice și, astfel, primăria orașului Baden Baden a alocat sume importante pentru restaurarea Sfântului Altar și a criptei. Capela s-a aflat sub jurisdicţia Patriarhiei Ecumenice din Constantinopol până în 1882, iar din acel an a intrat sub jurisdicţia Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, la dorința ctitorului.

Citește despre: