14 ani de la întronizarea primului Episcop Ortodox Român în Italia: Preasfințitul Părinte Episcop Siluan

Episcopia Ortodoxă Română a Italiei

14 ani de la întronizarea primului Episcop Ortodox Român în Italia: Preasfințitul Părinte Episcop Siluan

    • 14 ani de la întronizarea primului Episcop Ortodox Român în Italia: Preasfințitul Părinte Episcop Siluan
      Foto: episcopia-italiei.it

      Foto: episcopia-italiei.it

    • 14 ani de la întronizarea primului Episcop Ortodox Român în Italia: Preasfințitul Părinte Episcop Siluan
      Foto: episcopia-italiei.it

      Foto: episcopia-italiei.it

    • 14 ani de la întronizarea primului Episcop Ortodox Român în Italia: Preasfințitul Părinte Episcop Siluan
      Foto: episcopia-italiei.it

      Foto: episcopia-italiei.it

Duminică, 8 mai 2022, s-au împlinit 14 ani de la întronizarea Preasfințitului Părinte Episcop Siluan, ca Întâistătător al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei. Momentul a fost marcat la Centrul Eparhial de la Roma, prin slujirea Dumnezeieștii Liturghii. Alături de Preasfințitul Părinte Episcop Siluan, au slujit Preasfințitul Părinte Atanasie de Bogdania, Arhiereul-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, și un sobor de preoți și diaconi, protoierei și consilieri ai Permanenței Eparhiale.

Duminică, 8 mai 2022, se împlinesc 14 ani de la întronizarea Preasfințitului Părinte Episcop Siluan, ca Întâistătător al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei. Momentul solemn al întronizării a avut loc în prezența Înaltpreasfințitului Arhiepiscop şi Mitropolit Iosif al Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale şi Meridionale, înconjurat de un sobor de arhierei veniți din România, America și Franța, la Praznicul Sfântului Apostol și Evanghelist Ioan de-Dumnezeu-Cuvântătorul și al Cuviosului Arsenie cel Mare, joi, 8 mai 2008, în biserica Sant’Anastasio, a Parohiei Ortodoxe Române Sfântul Antonie cel Mare din orașul Lucca.

Cei paisprezece ani petrecuți de Preasfințitul Siluan în demnitatea de cel dintâi episcop ortodox român pe meleaguri italiene, ne arată că timpul vieții omului, dar cu precădere al celui chemat a fi episcop, este un timp al lucrării și al mărturisirii Domnului către toți cei încredințați spre păstorire. Prezența episcopului atestă prezența Bisericii, de aceea sărbătoarea de astăzi este o sărbătoare a întregii Episcopii Ortodoxe Române a Italiei.

Truda, cu timp și fără timp, se vede astăzi, prin roadele culese în acești 14 ani, în această „oază de lumină ortodoxă”, semănată și îngrijită de Preasfinția Sa, zeci de mii de copii s-au botezat, mii de noi familii au primit binecuvântarea Domnului, alții s-au mutat la cele veșnice, însoțiți de rugăciunile preoților, iar cei care au primit sprijin, alinare și mângâiere sunt greu de numărat. Aici, mulți au (re)găsit sensul și bucuria vieții în Hristos și în biserică, au (re)descoperit pe Dumnezeu și au (re)aflat adevăratul sens al fericirii. Cel mai important, biserica a devenit noua casă a celor aflați departe de casă.

Momentul împlinirii celor 14 ani a fost marcat la Centrul Eparhial de la Roma prin slujirea Dumnezeieștii Liturghii. Alături de Preasfințitul Părinte Episcop Siluan, au slujit Preasfințitul Părinte Atanasie de Bogdania, Arhiereul-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, și un sobor de preoți și diaconi, protoierei și consilieri ai Permanenței Eparhiale.

În cuvântul de învățătură, Preasfințitul Părinte Episcop Siluan a evocat câteva detalii din binecuvântările pe care Domnul le-a revărsat asupra Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, în cei 14 ani de existență ai acesteia. De asemenea, Preasfinția Sa le-a vorbit celor prezenți despre Sfintele Femei Mironosițe și despre modul în care ele devin primele mărturisitoare ale Învierii Domnului nostru Iisus Hristos. La această prăznuire a Sfintelor Femei Mironosițe, Preasfințitul Părinte Episcop Siluan le-a felicitat pe toate mamele și bunicile și nașele creștine, această Duminică fiind dedicată, de către Biserica Ortodoxă Română, tuturor femeilor creștine. 

Finalul evenimentului liturgic și aniversar a fost marcat de mulțumiri aduse de către Preasfințitul Părinte Episcop Siluan Bunului Dumnezeu pentru toate binecuvântările revărsate în acești 14 ani, tuturor oficialităților prezente la eveniment (doamnei Adina Lovin, șeful Misiunii Ambasadei României pe lângă Sfântul Scaun, domnului Cosmin Mitrea, Ministru Consilier în cadrul Ambasadei României în Italia, și părintelui Jaromir Zadrapa, responsabil al secției orientale a Consiliului Pontifical pentru promovarea unității creștinilor), tuturor clericilor prezenți și tuturor credincioșilor care s-au alăturat acestei zi de prăznuire a Episcopiei noastre.

Date biografice:

Preasfințitul Părinte Episcop Siluan al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, s-a născut la data de 5 martie 1970, la Gura Râului, judeţul Sibiu (Transilvania, România), fiind al 4-lea din cei 6 copiii ai Preotului Gheorghe Șpan și ai Preotesei Emilia Șpan. În anul 1993, a absolvit Facultatea de Teologie „Andrei Șaguna” din Sibiu, iar, în anul 1998, a încheiat studiile doctorale, la Institutul de Teologie Ortodoxă „Saint-Serge” din Paris.

La data de 21 ianuarie 1994, este hirotonit ca diacon și, în ziua de 6 martie 1994, este hirotonit preot, pe seama capelei Facultăţii de Teologie din Sibiu. În ziua de 21 iunie 2001 este tuns în monahism, primind numele de Siluan (de la Sf. Siluan Athonitul – 24 septembrie). Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în ședința din 4-5 iulie 2001, i-a acordat rangul de Arhimandrit și l-a ales în funcția de Episcop Vicar al Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale și Meridionale, cu titulatura de „Marsilianul”. Duminică, 21 octombrie 2001, este hirotonit întru episcop, în biserica „Sfântul Iosif” a parohiei omonime de la Bordeaux, de către IPS Mitropolit Iosif al Europei Occidentale și Meridionale, împreună cu IPS Mitropolit Teofan al Olteniei (la acea vreme), reprezentantul PF Patriarh Teoctist, alături de un sobor de arhierei. Între anii 2001-2004, s-a ocupat de parohiile și comunitățile Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale și Meridionale din Spania, Portugalia și din sudul Franței, precum și de buna desfășurare a vieții monahale în Mitropolie.

Începând cu data de 1 iulie 2004, PS Siluan a primit sarcina pastorală, misionară, administrativă și de reprezentare a Bisericii noastre în Italia (Vicariatul Italiei la acea vreme), prin gramata mitropolitană nr. 264 / 16 august 2004. În ziua de 21 iunie 2007, a participat la sesiunea Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române (Bucureşti, România) care a aprobat înființarea Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei. Pe data de 5 martie 2008, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a ales ca cel dintâi Episcop al Italiei.

Departamentul de Comunicare și Imagine al EORI

Sursa: episcopia-italiei.it