200 de bătrâni și 100 de copii au primit ajutoare prin intermediul proiectului „Dărnicie în timp de pandemie”

Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului

200 de bătrâni și 100 de copii au primit ajutoare prin intermediul proiectului „Dărnicie în timp de pandemie”

La finalul lunii octombrie, Parohia „Sfântul Nicolae și Sfinții Români” din Sascut Sat, Parohia „Sfânta Parascheva” Matca III și Parohia „Sfinții Arhangheli” Huruiești au desfășurat cea de-a VII-a etapă a programului social-filantropic „Dărnicie în timp de pandemie”. Prin intermediul proiectului, organizatorii adună și oferă ajutoare și legume proaspete persoanelor defavorizate din centrele Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului. Până acum, peste 200 de bătrâni și 100 de copii au fost susținuți de binefăcători înscriși în program. Activitățile filantropice vor continua și la începutul Postului Nașterii Domnului: părintele Alexandru Grigoraș de la Parohia Sascut Sat își propune să adune obiecte de primă necesitate și cărți duhovnicești pentru 100 de beneficiari de la Penitenciarului Bacău.

Aproximativ 4,5 tone de legume au fost oferite joi, 28 octombrie 2021, de către inițiatorii proiectului filantropic, prin Centrul de colectare a legumelor Matca, beneficiarilor centrelor sociale ale Fundației „Melchisedec Ștefănescu”, precum și ai Asociației „Sfântul Ștefan cel Mare”, Hârja care are în îngrijire peste 120 de bătrâni în Centrul rezidențial pentru vârstnici.

Programul „Dărnicie în timp de pandemie” se desfășoară cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, iar până în acest moment au fost distribuite 24 de tone de legume, 4 tone de cereale și  10 metri steri de lemne.

Mai multe detalii ne-a oferit părintele Alexandru Grigoraș, unul dintre coordonatorii acestui program: „Cu ajutorul lui Dumnezeu, cu binecuvântarea IPS Arhiepiscop Ioachim, din dărnicia creștinilor harnici ai comunei Matca, programul social filantropic „Dărnicie în timp de pandemie” inițiat în anul 2020 de către „Sfântul Nicolae și Sfinții Români” din Sascut Sat, în colaborare cu Parohia „Sfânta Parascheva” Matca III – prin implicarea preotului paroh Ioan Oancă, împreună cu ucenicii săi inimoși – și desfășurat cu sprijinul Parohiei „Sfinții Arhangheli” Huruiești I, prin preotul paroh Albu Gabriel Ciprian, a ajuns acum la etapa a VII-a.

În data de 28 octombrie 2021 a fost organizată o nouă colectă de legume la Centrul de colectare a legumelor din Matca, care a însumat aproximativ 4,5 tone de legume, și care au fost distribuite beneficiarilor centrelor social-filantropice ale Fundației „Melchisedec Ștefănescu”, precum și Asociației „Sfântul Ștefan cel Mare” Hârja, care are în îngrijire peste 120 de bătrâni în Centrul rezidențial pentru vârstnici.

Amintim faptul că anul acesta în cele 7 etape desfășurate, colectele organizate prin acest program au însumat până în acest moment:

  • Aprox. 24 de tone de legume donate de către creștinii harnici și darnici ai comunei Matca
  • Aprox. 4 tone de cereale, din care au rezultat 2 tone de faină, donate de fermierii din Sascut și Bacău
  • 10 metri steri de lemne donate către Centrul de la Hârja împreună cu Parohia Cornățel, prin intermediul pr. Constantin Virgil Rusu

Beneficiarii acestui program au fost aproximativ 200 de bătrâni din centrele rezidențiale pentru vârstnici de la Hârja, Conțești și Sascut, precum și aproximativ 100 de copii ai grădiniței și centrului pentru copii din cadrul Fundației „Melchisedec Ștefănescu”.       

Părintele Alexandru Grigoraș își propune să adune produse, haine și încălțăminte pentru Penitenciarul Bacău

„Perioada în care urmează să intrăm, a Postului Naşterii Domnului Iisus Hristos, este un timp de pregătire sufletească pentru a putea întâmpina cum se cuvine cea mai mare minune pe care a săvârşit-o Dumnezeu, care s-a făcut început al tuturor minunilor săvârşite pentru noi, Naşterea Sa ca om pe pământ din Fecioara Maria şi de la Duhul Sfânt.

Această smerenie a lui Dumnezeu, de a lua trup de om, şi de a-Şi începe lucrarea de mântuire a neamului omenesc din robia morții celei veşnice, s-a făcut din iubirea Sa nemăsurată pentru noi, oamenii.

Ştiind faptul că «Dumnezeu nu doreşte moartea păcătosului, ci să se întoarcă şi să fie viu» (Iezechiel 18,23), vă propunem ca în această perioadă de pregătire sufletească să ne facem părtaşi iubirii milostive a lui Dumnezeu, manifestând-o la rândul nostru prin binele pe care îl facem aproapelui nostru aflat în nevoie.

Cu ajutorul lui Dumnezeu, cu binecuvântarea Părintelui Arhiepiscop Ioachim, programul nostru de suflet din acest an «Dărnicie în timp de pandemie» se împleteşte cu programul eparhial «În temniță am fost şi ați venit la Mine», prin care vă propunem să ne îndreptăm atenția către cei pe care de cele mai multe ori îi uităm: către cei întemnițați.

Vă propunem aşadar să arătăm dragostea creştină față de cei care, într-un moment de ispită şi de întunecare a minții, au comis greşeli care i-au privat ulterior de libertate, şi să încercăm să nu îi judecăm ci printr-un gest de mică atenție creştină să îi ajutăm să guste din iubirea lui Dumnezeu şi prin aceasta să-i ajutăm în procesul lor de a se îndrepta.

De aceea, vă anunțăm că în parteneriat cu Penitenciarul Bacău, prin preotul capelan Daniel Maşala, în perioada 15 noiembrie - 10 decembrie vom organiza o colectă de bani, prin care vom achiziționa produse şi obiecte de primă necesitate, haine şi încălțăminte, Noul Testament, cărți duhovniceşti şi icoane pentru un număr de aproximativ 100 de beneficiari selectați pentru acest proiect. Am întocmit o sută de pachete de acest fel, fiecare în valoare de 100 de lei, 100 de şanse a face o bucurie unui suflet uitat de majoritatea dintre noi, dar iubit şi prețuit de Dumnezeu”, a precizat părintele Alexandru Grigoraș.

Cei care doresc să contribuie la acest proiect o pot face prin două metode:

  • donează 100 de lei la biserica Parohiei Sascut Sat, unde se va elibera o chitanță cu mențiunea „Proiect filantropic penitenciar Crăciun 2021”
  • virarea acestei sume în contul parohiei, făcând aceeaşi mențiune

Parohia „Sf. Ier. Nicolae” SASCUT SAT

RO97 RNCB 0026 1573 8595 0001

Preot Alexandru Grigoraș

Citește despre: