25 000 de pelerini, prezenți la Iași de ziua Sfintei Cuvioase Parascheva
Pe data de 14 octombrie, de hramul Catedralei mitropolitane, Iașul devine Cetatea Ortodoxiei româneşti. Și în acest an, nu mai puțin de 25 000 de pelerini au fost prezenți în această zi în capitala Moldovei: 10 000 de credincioși au asistat la Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, iar alți 15 000 au aşteptat cu răbdare la rând pentru a se închina la sfintele moaşte ale Cuvioasei Parascheva şi ale Sfântului Cuvios Neofit Zăvorâtul. Sfânta Liturghie dedicată hramului a fost săvârșită de un sobor 27 de ierarhi din țară și străinătate, protos fiind IPS Părinte Athanasie, Mitropolit de Limassol.
Sfânta Liturghie a fost săvârşită, pe un podium special amenajat pe pietonalul Ştefan cel Mare şi Sfânt din faţa Catedralei Mitropolitane din Iaşi, de către Înaltpreasfinţitul Părinte Athanasie, Mitropolit de Limassol, înconjurat de un sobor de 27 de arhierei din ţară şi străinătate: Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, Înaltpreasfinţitul Părinte Antim, Mitropolit de Alexandrupolis (Grecia), Înaltpreasfinţitul Părinte Ioan, Mitropolit de Koriţá (Albania), Înaltpreasfiţitul Părinte Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, Înaltpreasfinţitul Părinte Petru, Arhiepiscopul Chişinăului, Mitropolitul Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviştei şi Exarh Patriarhal, Înaltpreasfinţitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Înaltpreasfinţitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, Preasfinţitul Părinte Qais, Episcop de Erzurum şi Vicar al Patriarhiei Antiohiei, Preasfinţitul Părinte Arsenie, Episcop de Zneapol şi vicar al Mitropoliei de Plovdiv (Bulgaria), Preasfinţitul Părinte Corneliu, Episcopul Huşilor, Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, Preasfinţitul Părinte Vincenţiu, Episcopul Sloboziei şi Călăraşilor, Preasfinţitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei şi Harghitei, Preasfinţitul Părinte Galaction, Episcopul Alexandriei şi Teleormanului, Preasfinţitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, Preasfinţitul Părinte Gurie, Episcopul Devei şi Hunedoarei, Preasfinţitul Părinte Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord, Preasfinţitul Părinte Mihail, Episcopul Ortodox Român al Australiei şi Noii Zeelande, Preasfinţitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop Vicar Patriarhal, Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului. Răspunsurile la strană au fost date de Corul „Sanctus” al Catedralei Mitropolitane din Iaşi.
„Sfinții sunt modele vii ale Sfintei Evanghelii”
După rostirea Sfintei Evanghelii, cuvântul de învățătură a fost rostit de IPS Părinte Athanasie, Mitropolit de Limasol: „Biserica a rânduit ca noi să cinstim sfintele moaște pentru câteva pricini importante. Primul motiv este acela de a ne aduna împreună și de a constitui, astfel, Biserica. A doua pricină este ca atunci când săvârșim Sfânta Jertfă și ne împărtășim cu Sfintele Taine ale lui Hristos, să ne rugăm și să invocăm mijlocirile Sfinților, care sunt frați desăvârșiți ai noștri în Hristos, și să îi rugăm să se roage pentru noi, să ne întărească cu rugăciunile lor, să ne dea și să mijlocească pentru noi putere de la Domnul, în lupta noastră de zi cu zi. Un alt motiv pentru care Biserica a rânduit să cinstim moaștele este și acela că Sfinții sunt modele vii ale Sfintei Evanghelii. Fără ei, Sfânta Evanghelie n-ar fi putut fi dovedită, verificată. Sfinții au adeverit în viața lor și ne-au dovedit că toate cele pe care le-a spus Mântuitorul și le propovăduiește Biserica sunt adevărate și realizabile. Ne închinăm și venerăm sfintele moaște cu încredințarea adâncă a faptului că Dumnezeu este Adevărul și că Domnul nostru Iisus Hristos trăiește în veac în Biserica Sa. În sfârșit, o altă pricină este aceea că viața lor este o judecată pentru viața noastră, a fiecăruia dintre noi. Sfânta Parascheva și Sfântul Neofit astăzi ne dovedesc că atunci când omul Îl iubește pe Hristos, nu-i mai lipsește nimic. Ba din contră, când Hristos lipsește din inima omului, oricât și orice ar avea omul, el este nefericit”.
Mesajul Prefericitului Părinte Patriarh: „Întâlnirea cu sfinţii ne aduce bucurie şi binecuvântare în suflet”
În momentul împărtăşirii ierarhilor și preoților slujitori, a fost citit de către IPS Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviştei şi Exarh Patriarhal, mesajul către pelerini al Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, intitulat „Întâlnirea cu sfinţii ne aduce bucurie şi binecuvântare în suflet”. „Întâlnirea cu Sfinții ne aduce bucurie și binecuvântare în suflet. Viața duhovnicească poate fi asemănată cu o călătorie continuă pentru dobândirea sfințeniei, ca dar al lui Dumnezeu Cel Unul Sfânt pentru cei ce-L caută pe El. Călăuzitorii noștri în această călătorie sunt Sfinții Bisericii, de vreme ce aceștia, prin viața lor închinată slujirii lui Dumnezeu, au urmat cuvintele Evanghe lui Hristos Domnul, fiind astfel pentru noi modele desăvârșite de viață creștină. Sfântul Cuvios Neofit Zăvorâtul, care s-a nevoit ca pustnic în insula Cipru la sfârșitul secolului XII și începutul secolului XIII, întruchipează un model autentic de viață monahală, de cultivare a comuniunii cu Dumnezeu și cu Biserica Mântuitorului Hristos. Prezența la Iași în aceste zile de sărbătoare a moaștelor sale, alături de moaștele Sfintei Parascheva, constituie o mare binecuvântare pentru toți cei prezenți la hram, ierarhi, cler, monahi și monahii, credincioși din România și din alte țări, întrucât pelerinajul este un prilej înalt de sporire a bucuriei în duhul dragostei frățești, în evlavie și sfințenie. Sfântul Neofit Zăvorâtul, prin viața și scrierile sale, ne învață să fim următori ai lui Dumnezeu, ca niște fii iubiți, pentru că prima responsabilitate a creștinilor este aceea de a urma duhovnicește pilda sfinților nevoitori și rugători, care s-au jertfit și au împlinit în mod deplin slujirea lui Dumnezeu în cuget curat, pentru ca în viața lor să strălucească lumina lui Hristos, iar ei să fie, cu adevărat, lumina lumii. De aceea, în aceste zile de binecuvântare și de bucurie, pe care ni le oferă Hristos Domnul prin sfinții Lui, vă adresăm binecuvântări și felicitări, iubiți credincioși pelerini, și ne rugăm preamilostivului Dumnezeu să vă răsplătească evlavia și osteneala, râvna și dărnicia, cu darurile Sale cele bogate și netrecătoare, cu sănătate și mântuire, cu pace și bucurie, cu ajutor în familia și activitatea dumneavoastră, cu spor de ani mulți și binecuvântați, pentru a spori în credință și iubire frățească, în sfințenie și fapte bune, spre slava Preafericitei Treimi, spre bucuria sfinților și spre dobândirea mântuirii. Ne rugăm Mântuitorului Iisus Hristos, Sfântului Cuvios Neofit Zăvorâtul și Sfintei Cuvioase Parascheva, ocrotitoarea Moldovei, să vă lumineze, să vă întărească și să vă dăruiască sănătate deplină, ca să puteți urma pilda sfinților și să simțiți pacea, lumina și iubirea Preasfintei Treimi”, s-a arătat în mesajul Părintelui Patriarh.
Distincția „Crucea Moldavă” pentru cinci familii cu mulți copii
Spre finalul Sfintei Liturghii, IPS Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a acordat cea mai mare distincție a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei- „Crucea Moldavă” pentru cinci familii binecuvântate de Dumnezeu cu mulți copii. Astfel, au primit distincții următoarele familii: Balan Constantin (70 ani) și Vasilisa (66 ani), din Căușeni, Republica Moldova -12 copii, Movanu Veronica, Parohia Mândrești, județul Botoșani, văduvă cu 13 copii, Chelea Constantin (75 ani) și Rusanda (71 ani), com. Belcești, jud. Iași -14 copii, dintre care 13 în viață, 30 de nepoți și 5 strănepoți, Presbitera Argatu Floarea (80 ani), Parohia Vulturești, județul Suceava, văduvă - 15 copii, 53 nepoți și 25 strănepoți, Munteanu Jenică (67 ani) și Catinca (65 ani), Parohia Mogoșești - 16 copii, dintre care 2 trecuți la Domnul.
„Pentru pruncii pe care i-au născut și educat așa cum se cuvine, îi cinstim pe acești vrednici părinți, și cinstim prin ei pe toți tații și mamele născătoare de prunci, care sunt prelungirea Mâinilor creatoare ale lui Dumnezeu. Părinții aceștia și cei asemenea lor ne spun că nu există o demnitate mai aleasă și mai înaltă decât demnitatea de tată și de mamă, de soț și soție. Nici un alt rang, carieră sau distincție nu poate fi mai presus. (...) Da este foarte greu, dar este posibil! Ceea ce pare imposibil după logica umană, devine posibil! Este foarte greu, dar este absolut necesar, pentru dăinuirea țării și a Bisericii, pentru familia ca atare, pentru că durabilitatea, bucuria, onoarea și puterea familiei - toate - sunt constituite din prezența copiilor în sânul ei. Dumnezeu să-i binecuvânteze pe toți cei care în întreaga țară și în lume au curajul să nască copii, să-i ofere societății și să arate că acest lucru este posibil!”, a subliniat Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.
De asemenea, IPS Părinte Teofan a mulțumit jandarmilor, militarilor de la „Lupii Negri”, fanfarei Garnizoanei Iaşi şi voluntarilor, și nu în ultimul rând pelerinilor, „fără de care sărbătoarea ar fi lipsită de strălucire”.