„În această zi, fericirea Maicii Domnului este pusă și la inima noastră”

Arhiepiscopia Iaşilor

„În această zi, fericirea Maicii Domnului este pusă și la inima noastră”

Buna Vestire, cea mai veche sărbătoare închinată Maicii Domnului, reprezintă și hramul bisericii Mănăstirii Sihăstria Voronei. Cu acest prilej, slujba Vecerniei unită cu Sfânta Liturghie a fost oficiată luni de Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, dimpreună cu un sobor format din stareți, preoți și diaconi.

Câteva sute de oameni din oraș, precum și din împrejurimile Botoșaniului, au luat parte astăzi la sărbătoarea închinată Preasfintei Născătoare de Dumnezeu. Înainte de săvârșirea slujbei arhierești, clericii au oficiat rânduiala sfințirii apei în viitorul paraclis al noii biserici cu hramurile „Duminica Tuturor Sfinților” și „Sfântul Cuvios Onufrie”, care se ridică în curtea așezământului monahal. În acest nou lăcaș de rugăciune s-a săvârșit pentru prima dată Sfânta Liturghie.

Alături de Părintele Episcop-vicar au mai slujit părintele prof. univ. dr. Ion Vicovan, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași, părintele arhimandrit Ioan Harpa, starețul Mănăstirii Popăuți și exarh de Botoșani, părintele arhimandrit Teodosie Pleșca, starețul Mănăstirii Zosin, părintele arhimandrit Calinic Chirvase, starețul Mănăstirii Coșula, părintele protos. Elisei Nedescu, starețul Mănăstirii „Sfinții Trei Ierarhi” din Iași, părintele prof. Daniel Dascălu, directorul Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Gheorghe” din Botoșani, părintele asist. univ. Gabriel Piștea, precum și preoți de la parohiile care se învecinează cu mănăstirea.

De remarcat faptul că astăzi, potrivit prevederilor tipiconale, a avut loc slujba Vecerniei unită cu Liturghia Sfântului Ioan Hrisostom. Răspunsurile la strană au fost oferite de membrii Grupului psaltic „Nectarie Protopsaltul” din București.

În cuvântul de învățătură, ierarhul a explicat textul evanghelic de la Sfântul Luca, afirmând totodată că prin răspunsul oferit îngerului, Maica Domnului își deschide sufletul spre lucrarea lui Dumnezeu:

Praznicul acesta nu este doar al Maicii Domnului și al îngerului, nu este doar un praznic de care se bucură doar Dreptul Iosif sau doar Fecioara Maria, ci este un praznic al întregii creații, pentru că toți se bucură de împlinirea „tainei celei din veac ascunse”, îngerii înșiși sunt slujitori ai tainei. Având un înger păzitor, omul descoperă că îngerii se bucură de mântuirea omului. Prin aceasta, îngerii sporesc, devin fericiți și îl înțeleg pe Dumnezeu mai adânc, se îmbogățesc ei înșiși în această slujire. Noi înșine, când îl slujim pe celălalt, când îl privim cu cinstire pe celălalt, dorindu-i mântuirea în gândul nostru cel mai tainic al inimii, ne asemănăm îngerilor și vom cunoaște, precum aceștia, lucrarea lui Dumnezeu pe pământ, vom spori și vom fi fericiți.

Maica Domnului este cea care a spart acest zid al zăbavei, al împotrivirii, prin acest „da” al ei: „Iată roaba Domnului”, prin acest gând curat, pentru că fecioria Maicii Domnului înseamnă nu doar trupul ei cel fecioresc, ci gândul cel mai tainic unit cu Dumnezeu. Ea nu a fost atrasă de nimic din frumusețea și din pofta acestei lumi, nu s-a abătut de la drumul slujirii și al bucuriei ei, pentru că a sluji pe Dumnezeu înseamnă a ne bucura de Domnul. În această zi slăvim acest praznic și ne bucurăm de el. În această zi o cinstim pe Maica Domnului și plinătatea ei devine plinătatea noastră. În această zi, fericirea Maicii Domnului este și nouă pusă la inimă, ca să înțelegem că atunci când împlinim lucrarea lui Dumnezeu, nu o împlinim doar pentru noi, ci pentru întreaga lume.

După ce credincioșii care au primit binecuvântare din partea duhovnicului s-au împărtășit cu Sfintele Taine, la final, părintele stareț Ghedeon Huțanașu a adresat un gând de mulțumire celor prezenți:

Buna Vestire se sărbătorește în mănăstirea noastră începând cu 25 martie 1861. De atunci și până astăzi, în această sfântă zi, s-a săvârșit aici, în pustia de atunci, Sfânta și Dumnezeiască Liturghie. Prima liturghie a reprezentat și sfințirea bisericii vechi, cu hramul „Buna Vestire” de către Episcopul locțiitor de Mitropolit al Moldovei, Chesarie Sinadon. Iar de atunci, neîntrerupt până astăzi, chiar în și perioada comunistă, când mănăstirea a fost închisă, venea o dată pe an, de Buna Vestire, preotul paroh din Oneaga cu credincioșii. Dădeau la o parte spinii de la ușa bisericii, făceau curățenie cu câteva zile înainte și săvârșeau Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie. Ceea ce vedem noi astăzi aici, că s-a înfăptuit după Revoluție, a fost doar minunea Sfântului Cuvios Onufrie. Se vede că este dorința și lucrarea Sfântului Cuvios Onufrie și a Maicii Domnului, cei care ocrotesc această mănăstire din anul 1861.

Scurt istoric

Încă din timpuri străvechi, unii din părinţii vieţuitori în Mănăstirea Vorona s-au retras aici, în colţ tainic, unde şi-au petrecut în linişte şi în rugăciune ultimele clipe ale vieţii lor pământeşti. Stareţul Iosif Vasiliu de la Mănăstirea Vorona a avut poruncă, în 1853, de la domnitorul Mihail Sturza să zidească biserica, aceasta fiind şi dorinţa lui. Zidirea bisericii a început în anul 1858 şi cu toate constrângerile legii secularizării, lucrările au continuat. În 1860 clădirea şi chiliile erau zidite, iar la 25 martie 1861, biserica a fost sfinţită de Episcopul Chesarie Sinadon, locotenent de Mitropolit al Moldovei. Finisarea lucrărilor şi pictarea bisericii de către schimonahul Vladimir s-a terminat în 1876. Dintre schimnicii care s-au ostenit în Sihăstria Voronei, cel mai cunoscut este Sfântul Cuvios Onufrie, cinstit în fiecare an pe data de 9 septembrie.

Iată roaba Domnului! Fie mie acum după cuvântul tău!”

Sărbătoarea Bunei Vestiri sau Blagoveștenia, cum mai este numită în popor, este celebrată în fiecare an pe 25 martie și amintește de momentul când Sfântul Arhanghel Gavriil a anunțat-o pe Preasfânta Născătoare de Dumnezeu că „Duhul Sfânt S-a pogorât peste ea și puterea Celui Preaînalt a umbrit-o”, urmând ca ea să devină Maica Mântuitorului Iisus Hristos. Este cea dintâi sărbătoare confirmată în documente, dintre cele închinate Maicii Domnului, iar începând de astăzi au mai rămas 9 luni până la slăvitul praznic al Nașterii Domnului. Buna Vestire este relatată în Noul Testament doar în Sfânta Evanghelie după Luca, în primul capitol.

Acest praznic este celebrat în fiecare an în Postul Mare și este consemnat în calendarul ortodox cu dezlegare la untdelemn, vin şi peşte, indiferent în ce zi ar cădea.

Vă invităm să accesați și:

(Video) Sărbătoarea Bunei Vestiri, hramul Mănăstirii Sihăstria Voronei

(Video) PS Nichifor Botoșăneanul: „Maica Domnului își deschide sufletul spre lucrarea lui Dumnezeu”

Buna Vestire – cea mai veche sărbătoare închinată Maicii Domnului

Citește despre: