36 de ani de la trecerea la cele veşnice a Părintelui Dometie de la Râmeţ

Știri

36 de ani de la trecerea la cele veşnice a Părintelui Dometie de la Râmeţ

    • 36 de ani de la trecerea la cele veşnice a Părintelui Dometie de la Râmeţ
      36 de ani de la trecerea la cele veşnice a Părintelui Dometie de la Râmeţ

      36 de ani de la trecerea la cele veşnice a Părintelui Dometie de la Râmeţ

S-au împlinit 36 de ani de la trecerea la cele veşnice a părintelui Dometie Manolache de la Râmeţ. Părintele Dometie s-a născut la data de 15 octombrie 1924 în satul Mărculeşti, jud. Buzău.

A fost cel de-al patrulea din cei doisprezece copii ai unor părinţi evlavioşi şi muncitori. În anul 1937 s-a înscris la Seminarul Teologic din Buzău, pe care l-a absolvit în 1945 ca şef de promoţie. În acelaşi an s-a înscris la Institutul Teologic din Bucuresti, iar în anul 1949 a fost declarat licenţiat în Teologie. 

Hirotonit preot la 6 august 1949, în Mănăstirea Hodoş - Bodrog, Părintele Dometie primeşte duhovnicia în Catedrala Episcopală din Arad, prin Episcopul Andrei Mageru. Pe data de 14 septembrie primeşte chipul îngeresc la Mănăstirea Prislop, în acelaşi timp cu colegul sau de facultate, viitorul Mitropolit Antonie Plămădeală, avându-l drept naş de călugărie pe Părintele Arsenie Boca. Rămâne la Prislop până în 18 mai 1952, când se transferă la Mănăstirea Afteia - Cioara.
În data de 1 martie 1959 este numit preot - duhovnic la Manastirea Râmeţ şi parohia Rameţ-Sat. În anul 1960, luna mai, în urma decretului 410, maicile au fost nevoite sa plece pe la casele părinţilor sau să lucreze în lume, mănăstirea fiind desfiinţată. Pribegia a durat până în 1969, timp în care cea mai mare parte din ele au lucrat într-o secţie de covoare ce aparţinea Cooperativei Record din Aiud. În tot acest timp, părintele Dometie şi-a întărit obştea risipită în ţară, iar maicilor din Aiud le-a cumpărat două case în care să locuiască împreună. Mănăstirea Râmeţ a fost transformată în cabană şi bufet, maicile reuşind să se întoarcă iniţial ca persoane civile, fiind chiriaşe şi locuind împreuna cu turiştii.

Părintele Dometie s-a ocupat şi de restaurarea bisericii vechi şi a ajutat la înfiinţarea muzeului mănăstirii. Pe lângă activitatea administrativ-gospodareasă, Părintele Dometie a acordat o importanţă deosebită şi studiului. În anul 1972 s-a înscris la cursurile de doctorat în Teologie, la Institutul Teologic din Bucureşti, pe care le-a terminat cu media 10, cu o luna înainte de sfârşitul său fulgerător. A trecut la cele veşnice pe data de 6 iulie 1975.
Părintele Dumitru Stăniloae afirma despre părintele Dometie că a fost: "un erou al credinţei, un suflet de mare sfinţenie şi puritate".

sursa: radioreintregirea.ro

Citește despre: