Adepții unei diete mediteraneene adaugă un plus de sănătate la bătrânețe
Conform unui nou studiu realizat de nişte cercetători din Boston, menţinerea unei diete mediteraneene de-a lungul vieţii poate aduce o bătrâneţe sănătoasă şi liniştită, informează "Time".
Acest tip de regim constă în consumarea, de preferinţă, a unor alimente bogate în acizi graşi precum omega 3 - peşte, pui, ulei de măsline - alături de fructe şi legume, în defavoarea alimentelor conţinând grăsimi saturate precum carnea roşie şi produsele lactate.
Înlocuirea cărnii roşii cu proteine obţinute din fasole şi a grăsimilor saturate cu ulei de măsline reprezintă o reţetă cunoscută pentru a evita o serie de boli cronice aşa cum sunt bolile de inimă sau diabetul. În plus, o serie de studii au corelat dieta mediteraneeană cu o speranţă de viaţă mai lungă.
Întrebarea la care cercetătorii americani au încercat să răspundă în urma studiului a fost "care este calitatea acestor ani în plus pe care-i putem adăuga bătrâneţii noastre?" Pentru a răspunde la această întrebare, cercetători de la Harvard School of Public Health au revizuit datele despre dietă adunate în urma unui studiu la care au participat 10.670 de femei cu vârsta cuprinsă între 50 şi 60 de ani.
După ce regimul alimentar al participantelor a fost bine stabilit printr-o serie de chestionare și interviuri, participantele la studiu au fost de acord ca istoricul lor medical să fie examinat de cercetători şi au răspuns apoi şi la întrebări cu privire la regimul lor alimentar din urmă cu 15 ani.
Datele studiului arată că, statistic, femeile care au avut un regim alimentar bazat mai mult pe vegetale, pâine integrală, grăsimi sănătoase, aşa cum este uleiul de măsline, care au consumat alcool cu moderaţie şi au mâncat foarte puţină carne roşie şi carne procesată sunt mai sănătoase decât femeile care au avut un regim bazat preponderent pe carne roşie, grăsimi, carne procesată, pâine albă etc.
Femeile aflate în cea mai bună formă fizică, reuşind să evite nu mai puţin de 11 boli cronice, printre care afecţiuni cardiace, diabetul sau chiar maladia Parkinson, au urmat dieta mediteraneeană de-a lungul celor 15 ani cuprinşi în studiu. De asemenea, ele nu au prezentat niciun fel de probleme de ordin cognitiv şi niciun fel de alte dizabilităţi fizice care se regăseau la unele dintre femeile care nu au urmat acest regim alimentar.
În plus, cercetătorii au ajuns la concluzia că femeile care au consumat mai multe legume şi fructe, pâine integrală şi carne slabă, aşa cum este cea de peşte, la aşa-numita vârstă a doua, au cu 40% mai multe şanse de a ajunge la vârste de peste 70 de ani fără a suferi de boli cronice şi fără dizabilităţi fizice şi psihice.
Înţelegerea modului în care putem îmbătrâni sănătos este din ce în ce mai importantă pe măsură ce se constată o îmbătrânire a populaţiei în societăţile dezvoltate, moderne. Un astfel de regim alimentar nu este chiar o "fântână a tinereţii", dar el poate face bătrâneţea mai uşoară, mai sănătoasă şi mai fericită, pentru că, nu doar durata vieţii este importantă ci şi calitatea ei.
Sughițul – interviu cu dr. Nicoleta Dimitriu
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro