Alcoolismul la tinerii români și francezi
Pentru prima oară în istorie de când există sondaje și statisici, în 2011, românii i-au depășit pe ucrainieni la consumul de alcool. Și nu este simplu să îi depășești.
Un articol a apărut la mijlocul lui august în coloanele unui venerabil cotidian britanic „The Times” despre alcoolizarea masivă și îngrijorătoare a tinerilor francezi, relatează portalul www.christianpost.com.
„În Franța, tineri se îmbată pe bulevard” constată jurnalistul arătând că în această țară este la mare modă un concurs trivial, numit „binge drinking” care constă în întrecerea care poate bea o mai mare cantitate de alcool într-un timp scurt.
Primarii francezi, preocupați de acest fenomen în creștere, nu au rămas inactivi. Spre exemplu, în Lyon, s-a interzis vânzarea de alcool de la ora 22 până la ora 6. „Trebuie să acționăm acum, până nu e prea târziu”, a spus viceprimarul Lyonului, Jean Louis Touraine. În ultimii ani, a crescut într-un mod îngrijorător numărul tinerilor care ajung la spital în comă etilică sau victime ale accidentelor din cauza consumului de alcool. În 15 august, orașul Toulouse a anunțat interdicția consumului de alcool în piața publică din centrul orașului. În iulie, primăriile din Sables-d’Olonne au anunțat oprirea consumului de alcool pe plajă. De asemenea, în orașul Nantes din vest nu poți cumpăra alcool în centru orașului între orele 21 și 6. În Paris, pe Champs Elysees și în împrejurimi sunt rstricții de vânzare a băuturilor alcoolice.
Dar cel mai mare efect l-a avut Legea Sănătății adoptată în 2009, care interzice comercianților să vândă cantități mari de alcool noaptea. Amenda în Franța pentru încălcarea acestei legi este de 750 de Euro. De asemenea toate substanțele etnobotanice, care de fapt sunt droguri cu alt nume, sunt interzise în Franța, cu pedeapsa cu închisoarea, fapt pentru care tinerii se orientează către alcool.
Un prieten francez mi-a spus că mulți dintre tinerii francezi vin în țările Europei de Est nu pentru Dracula, Ceaușescu, Bucovina, ci pentru turism sexual și turism alcoolic. Adică merg într-o țară unde se poate bea foarte mult și foarte ieftin.
În România alcoolul este vândut pretutindeni, chiar și la minori. În sate există zeci de crâșme, bodegi, birturi, baruri etc. Toate acestea vând băuturi alcoolice tari până târziu în noapte, sau sunt non-stop. Efectele alcoolizării masive a tinerilor români sunt evidente. Pentru prima oară în istorie de când există sondaje și statisici, în 2011, românii i-au depășit pe ucrainieni la consumul de alcool de cap de locuitor. Și nu este simplu să îi depășești. Suntem depășiți doar de moldovenii de peste Prut, de maghiari și de cehi arată un raport al Organizației Mondiale a Sănătății.
Sărăcia la scară largă și în creștere, lipsa locurilor de muncă, atât la sate cât și în oraș, mentalitatea de gașcă sau bandă, violența ca răspuns la complexele sociale, mass media care infestează societatea cu exemple maligne dar de succes, dorința de îmbogățire rapidă propovăduită de toate filmele recente, toate aceste și multe altele deschid perspective sumbre în ceea ce privește infracționalitatea, criminalitatea și consumul de droguri.
Alcoolismul este un flagel care afectează și distruge țesuturile sociale, clasele politice, morala creștină a poporului, conviețuirea pașnică, comunicarea cu semenii, educația necesară, credința oamenilor în Dumnezeu.
Cred că statul și Biserica trebuie să se implice mai mult în limitarea și vindecarea efectelor dezastuoase pe care consumul de alcool le produce în națiunea română.