IPS Teofan la Catedrala Mitropolitană din Iași: „Iertarea îl duce pe om spre libertate, neiertarea naște sclavi”

20 August 2017 15:06 Ioana Zlotea Arhiepiscopia Iaşilor

În Duminica a XI-a după Rusalii, Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit Sfânta Liturghie la Catedrala Mitropolitană din Iaşi.

În duminica a XI-a după Rusalii, la Catedrala Mitropolitană din Iași, Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Răspunsurile liturgice au fost date de psalții Catedralei, membri ai Corului „Chivotul”.

În cuvântul de învățătură rostit după citirea pericopei evanghelice a zilei, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a vorbit despre taina cea mare a iertării, pornind de la Pilda datornicului nemilostiv: „Iertarea îl duce pe om spre libertate. Iertarea naște oameni liberi, în timp ce neiertarea îl duce pe om spre sclavie. Neiertarea naște sclavi, naște robi. Taina iertării este un fel de izvor pentru ca Duhul lui Dumnezeu să coboare între noi și în noi, iar tragedia neiertării aduce în viața noastră duhul demonic, duhurile răutății care îl schimonosesc pe om și întru cele din afară; căci unui om care nu iartă, care nu are îndurare, care nu are milă, răutatea i se așază pe chip și vezi de departe câtă tulburare are înăuntrul său. În timp ce omul care iartă devine receptacul al Duhului Sfânt. Seninătatea se așază nu numai în sufletul, ci și pe chipul său, pentru că el este un om al Duhului Sfânt, adică un om al iertării. Taina cea mare a iertării îl face pe om din slab, puternic, în timp ce neiertarea îl face pe om să fie slab, pentru că nu este puternic cel care nu iartă, ci puternic este cel care iartă, pentru că el devine mai puternic decât dorința de răzbunare, iar cel care cade sub egida neiertării, a nemilei, a neîndurării înseamnă că toate acestea sunt mai mari și mai tari decât el și devine, astfel, un neputincios”.

După săvârşirea Sfintei Liturghii, mulţi dintre credincioşii prezenţi s-au împărtăşit cu Sfintele Taine.

La finalul slujbei, părintele Serafim Grigoraș și părintele Valerian Radu, preoți slujitori la Catedrala Mitropolitană din Iași, au fost ridicați la rangul de arhimandrit.

De la același autor

Ultimele din categorie