Mănăstirea Sihăstria Putnei, vizitată de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel și de un sobor de ierarhi

Arhiepiscopia Iaşilor

Mănăstirea Sihăstria Putnei, vizitată de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel și de un sobor de ierarhi

Prezent în Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților cu ocazia proclamării solemne a canonizării Sfinţilor Putneni, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a vizitat în această seară Mănăstirea Sihăstria Putnei.

Preafericitul Părinte Patriarh a venit la Sihăstria Putnei însoțit de mai mulți ierarhi ai Bisericii noastre. Întreg soborul a fost primit, conform tradiției, cu pâine și sare, iar părintele stareț Nectarie Clinci a ieșit în întâmpinare cu Sfânta Evanghelie.

În continuare, a fost săvârșită o slujbă de Te Deum şi un Polihroniu în Biserica cu hramurile „Izvorul Tămăduirii” şi „Sfântul Serafim de Sarov”. A urmat apoi cuvântul Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Pimen, care prezentat în linii mari istoria așezământului monahal și jertfa ctitorilor.

În cuvântul său, Preafericitul Părinte Daniel a făcut referire la pictura bisericii Mănăstirii Sihăstria Putnei și le-a adresat câteva îndemnuri părinților călugări: „Pictura aceasta este pentru noi prilej de bucurie şi de a afirma prezenţa Preasfintei Treimi şi a sfinţilor în Biserică. De aceea se spune «în Biserica slavei Tale stând în Cer ni se pare a sta». Adică Biserica de pe pământ este o anticameră, o pregustare din lumina, bucuria frumuseţii netrecătoare din Împărăţia Cerurilor. (...) Vă dorim bucurie şi să transmiteţi frumuseţile eterne, veşnice ale Ortodoxiei prin rugăciune, prin slujbe, dar şi prin modul de a primi pe credincioşi pentru că misiunea, aşa după cum spunea părintele Cleopa, se face şi prin felul în care primim în mănăstire pe cei care sunt pelerini. O misiune deosebit de importantă se realizează prin modul de a primi pe oameni, de a-i asculta şi de a transmite bucuria şi lumina Învierii lui Hristos”.

La final, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a dăruit părintelui stareț Nectarie Clinci o cruce de binecuvântare, volumele I şi II din Istoria Monahismului, precum şi alte cărţi de folos duhovnicesc.

La final, soborul de ierarhi a oficiat o slujbă de pomenire pentru principalul ctitor al Mănăstirii Sihăstria, monahul Sebastian Șcheuleac.

Puteți vedea mai multe imagini în această Galerie Foto.