Pătrundere în taina Taborului pe Muntele Ceahlău

6 August 2017 23:32 Tudorel Rusu Arhiepiscopia Iaşilor

Pelerini de toate vârstele şi din toată ţara, alături de Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Teofan, de stareţi şi stareţe de la mănăstirile nemţene şi de numeroşi preoţi, au trăit sărbătoarea Schimbării la Faţă cu mare intensitate duhovnicească, urcând pe Muntele cel sfânt al românilor, la Mănăstirea Ceahlău. Şi în acest an, așezământul monahal situat la altitudinea de peste 1800 m şi având hramurile „Schimbarea la Faţă” şi „Sfântul Voievod Ştefan cel Mare” a devenit, preţ de câteva ore, cât a durat Sfânta Liturghie arhierească, un Tabor al credinţei şi al nevoinţei duhovniceşti.

Astăzi, în ziua când Biserica noastră a prăznuit marea sărbătoare a  Schimbării la Faţă a Mântuitorului, numeroși pelerini au urcat prin cele trei trasee posibile spre mănăstirea din vârful Ceahlăului, pentru a participa la slujba hramului. La marea sărbătoare a Muntelui Ceahlău a participat, conform tradiţiei, şi IPS Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, care a urcat de la Schitul Stănile spre vârful muntelui. O parte dintre credincioși au ajuns la mănăstirea de pe Ceahlău încă de sâmbătă seară, participând şi la slujba Privegherii şi dormind peste noapte ori în corturi, ori în încăperile așezării monahale.

Sfânta Liturghie, oficiată pe o scenă amplasată în apropierea bisericii, a debutat cu rostirea rugăciunii de dezlegare. Răspunsurile la strană au fost date de un grup de studenţi ai Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ din Iaşi, împreună cu grupul tinerilor participanți la pelerinajul pedestru „Pe urmele Sfinților Nemțeni”.

În cuvântul rostit după citirea Sfintei Evanghelii pelerinilor prezenţi la hram, IPS  Mitropolit Teofan a explicat ce înseamnă taina Taborului: „Când vorbim de taina Taborului, ne amintim de faptul că țelul vieții creștine este dobândirea Duhului Sfânt. Apoi taina Taborului poate fi descrisă ca viața creștinului în Hristos. Ca să se împlinească taina Taborului, se cuvine ca răspunsul omului la revărsarea de iubire a lui Dumnezeu să fie de asemenea un răspuns de iubire care să-i cuprindă pe prieteni și pe dușmani, pe credincioși și pe necredincioși, pe cei care ne fac bine și pe cei care ne doresc răul. De asemenea, taina Taborului se arată în ceea ce sfinții părinți numesc taina rugăciunii neîncetate, care se realizează prin gândul la Dumnezeu tot timpul. Tot ceea ce faci, tot ceea ce decizi, tot ceea ce împlinești, trebuie să fie în conformitate cu voia lui Dumnezeu și această conformitate se transformă în rugăciune neîncetată, fără de care omul nu poate să spună că trăiește sau că este pătruns de taina Taborului”.

Şi anul acesta Departamentul Pro Vita-Iaşi a fost prezent pe Muntele Ceahlău,  la sărbătoarea Schimbării la Faţă a Mântuitorului Iisus Hristos. Membrii Pro Vita au distribuit materiale informative în rândul pelerinilor cu privire la problema avortului.

La sfârşitul slujbei, după împărtăşirea credincioşilor cu Sfintele Taine, protos. Casian Florea, stareţul Mănăstirii Ceahlău, a mulţumit pentru prezenţă Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, părinţilor care au slujit împreună cu ierarhul lor, cât şi credincioşilor împreună- rugători. „Ne bucurăm că Dumnezeu ne-a întâlnit în rugăciune și în acest an aici, pe Muntele Ceahlău, care este un loc sfânt datorită oamenilor - monahi, monahii și pustnici- care s-au nevoit aici și l-au sfințit prin viața lor. Între marii cuvioși ai muntelui îi amintim pe ieroschimonahul Silvestru și cuvioasa Mavra”, a subliniat stareţul Mănăstirii Ceahlău.

O galerie foto completă de la hramul Mănăstirii „Schimbarea la Față” - Ceahlău puteți urmări accesând linkul https://doxologia.ro/eveniment/pelerini-din-toata-tara-prezenti-la-hramu...

De la același autor

Ultimele din categorie