Pelerinajul Sfinților a unit în rugăciune mănăstirile Putna și Sihăstria Putnei

În cadrul manifestărilor prilejuite de proclamarea solemnă a canonizării Sfinților Putneni, în după-amiaza zilei de luni s-a desfășurat pentru prima oară „Pelerinajul Sfinților - În sunetul clopotelor”. Racla cu moaștele Sfântului Iacob Putneanul, Mitropolitul Moldovei, și racla cu moaștele Sfinților Cuvioși Sila, Paisie și Natan, au fost purtate în pelerinaj, pe jos, de mulțime mare de credincioși, preoți, monahi și ierarhi, de la Mănăstirea Putna până la Mănăstirea Sihăstria Putnei.

Pelerinajul Sfinților Putneni a început la Mănăstirea Putna, unde au fost cântate de obștile celor două mănăstiri troparul Sfântului Iacob Putneanul, Mitropolitul Moldovei, și troparul Sfinților Cuvioși Sila, Paisie și Natan, după care Înaltpreasfințitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, a citit o parte din Acatistul Sfântului Ierarh Iacob Putneanul, iar Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord, din Acatistul Sfinților Cuvioși Sila, Paisie și Natan.

În continuare, în sunetul puternic al clopotelor, cele două racle cu sfinte moaște și iacoanele Sfinților Putneni au fost în pelerinaj, pe jos, de la Mănăstirea Putna până la Mănăstirea Sihăstria Putnei. De-a lungul întregii procesiuni, au fost cântate troparele Sfinților Putneni, troparul Învierii și alte imne religioase, iar părinții monahi au bătut necontenit toaca. La „Pelerinajul Sfinților - În sunetul clopotelor” au fost prezenți numeroși credincioși și copii din mai multe județe ale țării, foarte mulți dintre ei îmbrăcați în costume tradiționale. Majoritatea pelerinilor prezenți au ținut în mâini, de-a lungul celor patru kilometri parcurși, iconițele sfinților sărbătoriți.

Pelerinajul s-a încheiat la Mănăstirea Sihăstria Putnei tot cu rostirea unor rugăciuni. S-au cântat troparele Sfinților Putneni, după care părintele arhimandrit Melchisedec Velnic, starețul Putnei, a citit din Acatistul Sfântului Ierarh Iacob Putneanul, iar părintele arhimandrit Nectarie Clinci, starețul Sihăstriei Putnei, din Acatistul Sfinților Cuvioși Sila, Paisie și Natan.

La final, cele două racle cu sfinte moaște și icoanele Sfinților Putneni au fost așezate în Biserica „Buna Vestire”, spre închinarea credincioșilor.

Vezi aici fotografii din cadrul „Pelerinajului Sfinților” putneni: „În sunetul clopotelor” - Procesiune cu moaştele Sfinţilor putneni (galerie FOTO)

De la același autor

Ultimele din categorie