Arhimandritul Filotheos Faros ‒ date biografice

Documentar

Arhimandritul Filotheos Faros ‒ date biografice

Arhimandritul Filotheos Faros are o bogată experiență duhovnicească, dar și în domeniul psihologiei. Este cunoscut în mod deosebit pentru cărțile, conferințele și interviurile în care vorbește despre teme de actualitate, precum: relațiile dintre oameni, relația dintre om și Dumnezeu, căsătorie, iubire etc.

Părintele Filotheos Faros s-a născut la Pireu, Grecia, în anul 1930 şi a urmat Facultatea de Ştiinţe Politice, Facultatea de Drept din Tesalonic, Facultatea de Teologie din Atena. La Botez a primit numele Alexandru. 

În anul 1962, odată cu intrarea în monahism, a primit numele de Filoteos. În același an a fost hirotonit preot și a obținut o bursă din partea Universității din Boston pentru a studia Psihologia Pastorală. 

A predat între anii 1969-1976 psihologie pastorală la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfânta Cruce” din Boston. A slujit ca preot-consilier la spitalul J.B. Thomas Day Care, oferind sprijin pastoral tinerilor căsătoriţi ai căror copii se confruntau cu boli grave. A fost, de asemenea, din 1970 până în 1976, conducătorul secţiei de Sprijinire a Familiei din cadrul Clinicii Psihiatrice Human Resource Institute din Boston. S-a implicat serios în problema, pe atunci inedită, a consumului de droguri şi în procesul de recuperare a celor dependenţi.

După întoarcerea în Grecia, în 1976, și-a pus toată experiența acumulată și toată dragostea în slujba semenilor. Părintele Filotheos afirma deseori că ceea ce îi lipsește lumii contemporane este gustul pentru viață. S-a ocupat sistematic de scris, precum şi de organizarea unui program pentru clerici ‒ de pregătire pastorală clinică ‒ şi a unui Centru de consiliere a tinerilor din Arhiepiscopia Atenei, unde se cultivă şi se promovează viaţa comunitară. În prezent este pensionar şi preot slujitor la Biserica „Sfântul Nicolae” Rangavas din Plaka. După Liturghie, adesea poartă discuţii cu tinerele cupluri şi ceilalţi tineri despre problemele cu care se confruntă în viaţa de zi cu zi.

A scris multe articole, studii și douăzeci de cărți care tratează direct probleme cheie pentru viața umană, cum ar fi doliul, căsătoria, creșterea copiilor, dragostea etc. Multe dintre ele au fost deja traduse în limba română și sunt apreciate de cititori: „Firea dragostei”, Editura Egumeniţa, 2009, „Mitul bolii psihice”, Editura Egumeniţa, 2009, „Moartea şi doliul”, Editura Sophia, 2013,  „Clerul azi”, Editura Egumeniţa, 2013, „Omul fără chip ‒ înstrăinarea ethosului creştin”, Editura Sophia, 2013, „Criza vârstei de mijloc”, Editura Sophia, 2013,  „Dialogul în psihoterapia ortodoxă”, Ed. Sophia, 2012 etc.